avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 185 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Bună ziua! Vă solicit ajutorul în ceea ce privește ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Bună ziua! Vă solicit ajutorul în ceea ce privește unele ...

Bună ziua!

Vă solicit ajutorul în ceea ce privește unele impedimente în înțelegerea/interpretarea mea a legii pensiilor. Lucrez în învățământ din 1 septembrie 1981, fără întrerupere. Sunt cadru didactic, profesoară, am 43 de ani lucrați la 1 septembrie 2024. Conform legii 263/2010 anexa nr. 5, care se află și în legea 360/2023, fiind născută în octombrie 1962, ar trebui să ies la pensie, la limită de vârstă, în februarie 2025, la 62 de ani și 4 luni, cu stagiul complet de cotizare de 32 de ani și 10 luni (deci, și stagiul minim de 15 ani de cotizare).

Aș dori să știu dacă este ** obligatoriu ** să ies la pensie în februarie 2025, așa cum scrie în anexa nr. 5, sau pot legal să îmi exprim dorința de a ieși la pensie la împlinirea vârstei standard de 65 de ani, când stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Dorința mea este să rămân în câmpul muncii până la împlinirea vârstei de 65 de ani, conform noii legi a pensiilor, deoarece am observat că scrie în legea nouă că trebuie atinsă eșalonat vârsta de 65 de ani, și trebuie îndeplinite simultan condițiile: vârsta de 65 de ani, stagiul complet și stagiul minim de cotizare.

Vă rog așadar respectuos să mă ajutați, comunicându-mi pașii legali pe care trebuie să îi îndeplinesc, pentru a putea rămâne legal până la 65 de ani în câmpul muncii, deoarece angajatorul/directorul îmi spune tot timpul că trebuie să ies la pensie în februarie 2025, ceea ce nu mi se pare nici corect, nici legal (și nici nu doresc). Menționez că am gradul I și calificative anuale numai de FB în toți anii de activitate.

Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: UtilizatorObisnuit , utilizator 19:13, 10 Aprilie 2024
Legea 198/2023
art. 229
.....
(2) Cu cel puțin 30 de zile calendaristice, anterior împlinirii condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, personalul din învățământul preuniversitar poate opta pentru continuarea executării contractului individual de muncă până la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută de lege pentru bărbați, respectiv vârsta de 65 de ani. Angajatorul nu poate îngrădi sau limita acest drept.

(3) Exercitarea dreptului prevăzut la alin. (2) se face în scris, prin cerere adresată consiliului de administrație al unității de învățământ și depusă la secretariatul acesteia. Consiliul de administrație al unității de învățământ constată exercitarea dreptului prevăzut la alin. (2) în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, prin decizie care se comunică cadrului didactic în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii deciziei.
...
Vă mulțumesc amândurora pentru răspuns!

Paragraful 2 din art. 229 pare că se referă la bărbați, eu sunt femeie - poate că se aplică și în cazul femeilor, dar clar se poate interpreta în două feluri:

a) se aplică până la vârsta de pensionare pentru bărbați, adică aplicabilă bărbaților în acest moment (caz în care se aplică și mie, ca femeie, acest paragraf), sau...

b) se aplică doar pentru bărbați, ceea ce cred că nu ar fi neapărat adecvat interpretării din moment ce bărbații, din ceea ce știu, ies oricum la pensie în mod normal la 65 de ani (nu iau în calcul pensionarea anticipată).

Așadar...

1. Credeți că se aplică interpretarea a), adică paragraful se aplică atât pentru femei, cât și pentru bărbați în mod egal?

2. Aș putea solicita a rămâne în câmpul muncii până la 65 de ani, în scris către direcțiunea școlii, oricând, așa este? Chiar și în anul școlar curent, altfel spus.

Mulțumesc din nou!
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Aprilie 2024
UtilizatorObisnuit, utilizator
Se refera la batbati, dar se aplica si femeilor.

Cele 2 alineate va da acest drept , de a continua activitatea... Daca-l exercitati, atunci angajatorul nu îngrădi sau limita acest drept.
Mulțumesc tuturor! E minunat că există oameni care sar în ajutor cu sfaturi atunci când este posibil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata mara100 mara100 Buna ziua.In conditiile unui stagiu de cotizare de 31 ani ,fara intreruperi(conditii normale de munca),care este varsta la care se poate solicita pensionare ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la pensie aticipata andreeanegurescu andreeanegurescu am 54ani si4luni si vechime 34ani-pot iesi la pensie -nu mai lucrez de 3luni-care este procedura de urmat-documente-si ce inseamna financiar pensie anticipata (vezi toată discuția)
Pensie de urmas cosac cosac Buna ziua as vrea si eu cateva lamuri in legatura cu pensia de urmas.Situatia este urmatoarea Soacra mea(n.14 .05.1958) a fost casatorita timp de 17 ani pana ... (vezi toată discuția)