avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua, Daca am pensie de invaliditate grad III si ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua, Daca am pensie de invaliditate grad III si una de ...

Buna ziua,

Daca am pensie de invaliditate grad III si una de handicap grad II, pot profesa ca infirmier VOLUNTAR la spitalul din orasul meu? Cam acum un an pe vremea asta am absolvit cursul de infirmier si stiu bine notiunile teoretice si practice ale unui infirmier, dar nu stiu daca pot face voluntariat in conditiile de mai sus. Am platit din pensie cursul si intentionez sa fac si o scoala de asistenti medicali generalisti tot pe pensie in rate, iar apoi sa vad daca dizabilitatea mea psihica imi permite sa lucrez full time in ture de 12/24 12/48. Va rog sa nu ma judecati. In ciuda faptului ca voi ma vedeti bine aici si scriind aceste randuri asta nu inseamna ca sunt ca inaintea bolii (schizofrenie paranoida).
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:50, 6 Aprilie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Gradele de handicap sunt clasificate in functie de pastrarea/pierderea capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire. Gradul II presupune pierderea totala a capacitatii de munca cu pastrarea capacitatii de autoingrijire. Nu puteti sa aveti si gradul II si gradul III, adica sa fiti in acelasi timp si capabil de ceva munca si incapabil de ea. In masura in care recuperati capacitatea de munca veti putea desigur profesa ca infirmier voluntar daca va incadrati si in celelalte criterii. Insa prima data trebuie sa va recuperati capacitatea de munca, momentan nu puteti muncii voluntar pentru ca, legal vorbind, nu puteti muncii deloc.
Pentru oricare dintre gradele de invaliditate prevăzute de lege, în funcție de diminuarea capacității de muncă și tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale.

Persoanele cu handicap pot fi încadrate în muncă conform pregătirii lor profesionale și capacității de muncă, atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel județean sau al sectoarelor municipiului București.

~ final discuție ~