avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... O plăngere penală ptr săvărsirea unei infractiuni ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

O plăngere penală ptr săvărsirea unei infractiuni daca este ...

O plăngere penală ptr săvărsirea unei i fractiuni daca este depusă dupa mai bine de 1 an de la data asa
zisei săvarsiri a unei infractiuni mai este valabilă sau este un termen totuși de a face o plangere...
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 09:08, 17 Aprilie 2024
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depinde dacă este vorba de o infracțiune care se urmărește la plângere prealabila sau o infracțiune care se urmărește din oficiu. Pentru primul caz plangerea prealabila se introduce în 3 luni de la săvârșirea faptei. Pentru al doilea, plângerea e doar un mod de incunostiintate a organelor judiciare pentru că fapta se urmărește din oficiu și poate fi depusă și după trecerea unei perioade mai mari de timp (doar să nu fi intervenit prescripția, dar având în vedere că e vorba de 1 an, nu cred ca e cazul).
Practic exista 2 tipuri de plângeri. Plângere prealabila și plângere (fără alte cuvinte). Plângerea prealabilă presupune că victima vrea ca făptuitorul să fie tras la răspundere. Codul prevede expres care sunt infracțiunile unde depinde de victima acest aspect. Astfel că o plângere formulată pentru astfel de infracțiuni devine automat plângere prealabila, însă trebuie introdusa în 3 luni. Plângerea formulată pentru infracțiunile urmarite din oficiu rămâne doar plângere (nu poate fi prealabila pentru că nu mai depinde de victima tragerea la răspundere penală) și poate fi introdusa oricând până la prescripție.
Deci întrebarea e care e infracțiunea?
Buna multumesc ptr raspuns este vorba de o acuzare de furt ...a lucrat un prieten la o sală de jociri dar nu a furat nimic nu a semnat nici o primire de gestiune nici o predare omul a fost dat afară acum 1 an si cateva luni iar acum ia facut seful de acolo plangere la politie. Ca ar furat atunci acum 1 an cand lucra o suma de bani. Asa pretinde .dar abea acum dupa un an...de aceea am intrebat....abea acum sa gandit sefu sal denunte...nu trebuie un termen de atunci .ms frumos
Ultima modificare: Marți, 16 Aprilie 2024
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă e vorba de furt, se urmărește din oficiu, deci plângerea e valabilă. Posibilitatea de a dovedi e partea a doua.
Ultima modificare: Marți, 16 Aprilie 2024
Manuela Rășină, administrator
Dacă faptele sunt pur inventate și fapta efectiv nu există sau nu a fost săvârșită de prietenul dvs., la rândul său acesta îi poate face fostului șef plângere penală pentru inducerea în eroare a organelor judiciare (în vechiul Cod penal se numea denunțare calomnioasă): [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună!am 16 ani,am întreținut relații sexuale consimțite ... Ana Maria 776 Ana Maria 776 Bună!Am 16 ani,am întreținut relații sexuale consimțite cu un major,diferența de vârstă este mareee,au aflat părinții mei,au depus acum aprox o lună ... (vezi toată discuția)
Furt din locuinta sau abuz de incredere ? mumix mumix am avut cheie de la un apartamet si am intrat in apartament cu un prieten si am furata cateva bunuri. propietaru apartamentului fiind varul mamei mele. exista ... (vezi toată discuția)
Complice furt calificat allsatans allsatans buna ziua, ma aflu in urmatoarea situatie: la mine acasa unde locuiesc cu chirie am primit un prieten sa doarma o noapte. el a venit cu bunuri de valoare in ... (vezi toată discuția)