avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incalcarea codului de etica preuniversitar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incalcarea codului de etica preuniversitar

Bună seara!
Un profesor preuniversitar poate sa sesizeze încălcarea codului de etica de catre un coleg? Care sunt etapele legale pe care trebuie sa le parcurgă pentru a primi un răspuns și pentru sancționarea celuilalt profesor? Caror institutii se va adresa pentru a reclama? Ce presupune tot procesul? Se va face o ancheta? Este nevoie de dovezi/înregistrări? Cât va dura aproximativ totul?
Cel mai recent răspuns: NanaD , utilizator 21:57, 8 Aprilie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art.211 alin. 1 din Legea 198/2023
Orice persoană poate sesiza în scris, cu privire la săvârșirea unei fapte ce poate constitui abatere disciplinară, prin înregistrarea sesizării la secretariatul unității de învățământ

Se constituie o comisie de cercetare disciplinara art.211 alin. 2 si 3 din Legea 198/2023
Sanctiunea se aproba cu majoritate de 2/3 din numarul membrilor C.A.
Persoana sanctionata pote contesta sanctiunea in termen de 15 zile de la comunicare la Comisia Națională pentru Inspecție Școlară de la nivelul ARACIIP
Multumesc pentru raspuns!
Este vorba despre denigrarea imaginii si a autoritatii profesorului de catre dirigintele clasei la care acesta preda, situatie prezenta aproape pe tot parcursul anului. Plus, recent, jigniri la care au fost martori alti profesori. Este valabil raspunsul sau este vorba despre alt paragraf din lege? Nu cred ca la nivelul unitatii se va solutiona ceva, se poate legal trece la un nivel mai sus cu sesizarea?.
Legea 198/2023
art. 209
(1) Personalul didactic are obligația să își exercite profesia respectând atât principiile și valorile consacrate în prezenta lege, cât și cadrul legal general, precum și interesul superior al copilului.
(2) Reprezintă abateri disciplinare ale personalului didactic de predare și se sancționează potrivit art. 210, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să constituie infracțiune:
a) faptele de violență fizică și/sau verbală îndreptate împotriva elevilor sau a colegilor;
....

Puteti sesiza si forurile superioare ARACIIP, MInisterul Educatiei, dar acestea pot doar controla modul in care s-a efectuat cercetare disciplinara.


a) faptele de violență fizică și/sau verbală îndreptate împotriva elevilor sau a colegilor;
....

Pe alte cai se poate actiona în instanta?
Codul civil sau cel de munca? Dacă da, care sunt procedurile și ce ma sfătuiți sa aleg?

Constituie hărţuire morală la locul de muncă şi se sancţionează disciplinar, contravenţional sau penal, după caz, orice comportament exercitat cu privire la un angajat de către un alt angajat care este superiorul său ierarhic, de către un subaltern şi/sau de către un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de muncă, care să aibă drept scop sau efect o deteriorare a condiţiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnităţii angajatului, prin afectarea sănătăţii sale fizice sau mentale ori prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat în oricare dintre următoarele forme:
a) conduită ostilă sau nedorită;
b) comentarii verbale;
c) acţiuni sau gesturi.


O persoană care a fost supusă hărțuirii poate, de asemenea, să facă o plângere în afara institutiei. Aceste plângeri se pot face conform prevederilor Legii nr.202/2002 republicată, cu modificările și completările ulterioare la:
• Inspectoratul Teritorial de Muncă
• Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării
• Instanțele de judecată, dacă hărțuirea este atât de gravă, încât formele se circimscriu infracțiunilor din Codul Penal

Alte discuții în legătură

Scaderea notei la purtare sabina1234 sabina1234 Ieri copilul meu a fost influientat de alt coleg care i-a lipit un absorban te spate la un baiat din clasa lui sa ii faca poza la acesta unde se vedea ... (vezi toată discuția)
Încãlcarea drepturilor la liceu ghesha ghesha Bună ziua. Sunt elev în clasa a XII-a, și consider că profesoara (diriginta) nu a avut un comportament decent. Cer ajutorul dumneavoastră, mai ... (vezi toată discuția)
Scaderea notei la purtare Sara Sofia Sara Sofia Un elev a carui sunt diriginta, a înjurat un profesor. S-a propus scăderea notei la 7 . E normal asa mult ? Cum as putea sa îl apară cumva ? Măcar sa nu i ... (vezi toată discuția)