avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... buna ziua! este adevarat ca nu putem retine/ cere o ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

buna ziua! este adevarat ca nu putem retine/ cere o suma de bani ...

buna ziua!
este adevarat ca nu putem retine/ cere o suma de bani pentru un curs efectuat in caz de demisie? si care ar fii articolul de lege?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:24, 8 Aprilie 2024
Ba se poate cere/retine o anumita suma de bani daca angajatul demisioneaza dupa ce a urmat un curs de formare profesionala platit de firma si demisioneaza apoi.

Cautati aici, pe forum, sau pe net "clauze de formare profesionala"
Este adevarat .. nu puteti retine fara acordul salariatului sau o hotarare judecateasaca.
multumesc mult!
intelesesem ca ar avea un efect de restrangere si din punc de vedere legal nu as avea nici un drept sa ii cer contravaloarea cursului.
multumesc mult!

da, nu se punea in discutie sa retinem fara hotarare judecatoreasca, angajatul clar nu doreste sa plateasca si nu am ajuns sa deschidem un proces.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 198 C.mun.
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

~ final discuție ~