avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua,sunt elev in clasa a 12a am 18 ani,in urma ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua,sunt elev in clasa a 12a am 18 ani,in urma cu un an ...

Buna ziua,sunt elev in clasa a 12a am 18 ani,in urma cu un an tatal meu a decedat si am ramas eu cu mama si sora mea.Afacerea familiei este un magazin de colt din care traiam toti,de cand tata a murit mama si a gasit pe altcineva si noi nu mai avem voie sa muncim acolo sau sa luam ce e necesar pentru casa.Vreau sa precizez ca pensia de urmas nu vine la mine personal,ci la magazin(mama a vorbit cu postasul sa o aduca acolo pe ascuns).Vreau sa stiu ce drepturi am si ce pot face ca sa beneficiez de ce a lasat tata,de varianta ca pot munci acolo
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 20:16, 8 Aprilie 2024
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intrebari preliminare: Afacerea aceasta de familie este SRL sau alta forma de organizare? In caz ca este SRL cine sunt asociatii si cu ce aport de capital? Daca nu stiti, nu este o problema, aceste date sunt publice si pot fi obtinute de la Registrul Comertului contra sumei de 20 de lei.
Unu. Privitor la pensia de urmas. Intrucat sunteti major puteti merge la o banca, va deschideti un cont, dupa care cu extrasul de cont si o cerere scrisa mergeti la Casa de Pensii si le cereti sa va vireze pensia de urmas in cont.
Doi. Mai jos va explic ce se intampla cu averea unei persoane decedate atunci cand se dezbate succesiunea (adica popular zis se face mostenirea) mergand pe anumite presupuneri. Daca ce am presupus e incorect, desigur ca si raspunsul trebuie corectat. Asadar, afacerea fiind de familie presupun ca este dobandita in timpul casatoriei si este, ca regula, afacerea celor doi soti impreuna. Asadar mama are teoretic jumatate iar pe jumatatea tatalui exista trei mostenitori: mama, cu cota de 1/4, sora si d-voastra cu cota de (1/2x3/4)/2. Daca aducem toate cotele-parti la numitor comun vom avea: mama 10/16 parti; fiul 3/16 parti si fiica 3/16 parti. Aceste cote parti poarta asupra intregii afaceri asupra patrimoniului, nu asupra unor bunuri in materialitatea lor, (adica, spre pilda, nu puteti lua in fiecare zi 3/16 bani din casa).
Trei. Banuiesc ca mama d-voastra este administratorul firmei asa ca dansa hotaraste cine munceste in magazin si ce produse se pot lua. In cazul d-voastra e nedrept dar din pacate asta este situatia.
Patru. Puteti cere partajul, adica impartirea mostenirii ramase de la tatal d-voastra si sa fiti despagubit pentru partea care va revine. Cat? Ce suma? In cat timp? Nu va poate raspunde nimeni pana nu vede toate actele pentru ca evaluarea unei societati comerciale e o chestiune relativ dificila.
Cu asta trebuia sa incep: imi pare foarte rau pentru decesul tatalui d-voastra si pentru situatia acesta delicata cu mama d-voastra.
Ultima modificare: Luni, 8 Aprilie 2024
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce fel de contract? marryy_lm marryy_lm multumesc anticipat daca cineva ma poate lamuri. tata a decedat in 1993 . singurul bun imobil este cel in care a locuit cu mama,apartamentul fiind ... (vezi toată discuția)
Are sora mea drept la moștenirea soțului decedat? Giubega Giubega Sora mea a fost casatorită 31 ani .Soţul ei provenit dintr-o familie formată din 3 fraţi şi 2 părinţi. Tatăl şi cei 3 fii decedaţi. După urma ... (vezi toată discuția)
Act de donatie sau vanzare cumparare galaoan galaoan Buna ziua. Va supun atentiei urmatoarea problema. Suntem doua surori si dupa moartea mamei am semnat ca mostenirea ei sa revina tatalui nostru. Acum tatal ... (vezi toată discuția)