avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inregistrare restante intretinere in cartea funciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inregistrare restante intretinere in cartea funciara

Inregistrare restante intretinere in cartea funciara

Scuze, poate s-a discutat mai recent acest subiect dar nu gasesc raspunsuri mai noi de 2017 bazate pe legea. veche de organizare a Asociatiilor de proprietari.

Am in bloc 3 restantieri din care doi nu au primit somatiile de plata a restantelor l;a cotele de intretinere, a restantelor la fondul de rulment si cel de reparatii precum si a penalizarilor calculate. Scrosrile au fost trimise prin posta, cu confirmare de primire si continut declarat. Cele doua cazuri sunt cu proprietari decedati si banuim, succesiune vacanta.

Care sunt actele necesare si procedura de inscriere a restantelor in cartea funciara a acestora, actiune necesara inainte de actionarea in instanta?
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Aprilie 2024
ciolpi, utilizator
Cel mai recent răspuns: ciolpi , utilizator 16:17, 13 Aprilie 2024
Da, se poate, actionati in consecinta. Președintele sau administratorul asociației de proprietari are obligația solicitării notării în cartea funciară a debitelor mai vechi de 3 luni și care depășesc valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Birourile de cadastru și publicitate imobiliară vor proceda la notarea acestor debite în cartea funciară a locuințelor sau spațiilor cu altă destinație.(10) Notarea în cartea funciară a debitelor prevăzute la alin. (9) este scutită de plata taxei de timbru. Asociația de proprietari are ipotecă legală asupra apartamentelor și altor spații proprietăți individuale ale proprietarilor din condominiu, precum și un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari. De asemenea, pentru aceleași creanțe, asociația de proprietari beneficiază de un privilegiu general mobiliar asupra bunurilor mobile situate în apartamentele și celelalte spații proprietăți individuale amplasate în condominiul respectiv. Privilegiul vizează doar bunurile mobile situate în imobilul cu privire la care există sumele datorate. Ipoteca imobiliară legală se înscrie în cartea funciară la cererea președintelui asociației de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuție din care rezultă suma datorată cu titlu de restanță, numai după împlinirea termenelor prevăzute la art. 78 alin. (2). Ipoteca imobiliară legală se radiază la cererea președintelui asociației de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanței ori a altui înscris prin care asociația confirmă plata sumei datorate. Președintele asociației de proprietari are obligația radierii ipotecii imobiliare, legale, în termen de cel mult 10 zile de la data la care suma datorată cu titlul de restanță a fost plătită de către proprietar. Inscrierea la cartea funciara se face pe baza de cerere.
Aceasta procedura de inscriere a ipotecii sau a privilegiului, nu este obligatorie pentru o actiune ulterioara in instanta.
Mai este si situatia in care imobilul/apartamentul nu are carte funciara.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Aprilie 2024
trandafir2, moderator

?
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Aprilie 2024
ciolpi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscriere in cartea funciara paulica_67 paulica_67 Conform legii 196/2019 presedintele asociatiei poate inscrie in cartea funciara datoria unui proprietar catre asociatie mai veche de trei luni. Cand am i ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! avem si noi un privilegiu imobiliar pe apartament ... Byageo1 Byageo1 Buna ziua! Avem si noi un privilegiu imobiliar pe apartament instituit in 2012 de catre asociatia de proprietari. Asociatia de proprietari ne a dat o ... (vezi toată discuția)
Radierea privilegiului imobiliar de către președintele asociației de proprietari DaniSarah DaniSarah Bună ziua! Mă puteți ajuta cu neclaritățile întâlnite la OCPI Dolj? Sunt președintele unei asociații de proprietari. Am cerut privilegiul ... (vezi toată discuția)