Un teren a fost lăsat moștenire mai multor persoane, dintre care unele au decedat. Moștenitorii vor acum să vândă terenul, dar nu pot fiindcă nu e clarificată situația cu partea de teren a celor decedați.
Dintre moștenitorii decedați, o persoană nu a avut urmași și nu a încheiat testament. Când i s-a prezentat notarului din localitatea unde e terenul (Sinaia, Prahova) situația, a spus să fie căutată o rudă de sânge a acestui moștenitor decedat iar eu sunt singura rudă de sânge. Mi s-a spus că trebuie să întocmesc declarație de acceptare a succesiunii. Dar când m-am prezentat la notarul din localitatea mea (Ciacova, Timiș), mi s-a spus că nu poate fi întocmită această declarație, fiindcă ruda mea a murit acum 10 ani, iar această declarație se poate face doar până la 4 ani de la deces.
Puteți, vă rog, să-mi spuneți cum poate fi rezolvată situația?
Sunt rudă până la gradul 4.
Nu știu ce înseamnă "a dezbate moșternirea". Nu există divergențe între mine și ceilalți moștenitori privind modul cum se va împarte suma rezultată din vânzare.
Dezbaterea moștenirii înseamnă "clarificarea succesiunii și a partii care revine fiecaruia".
Se face amiabil, la notar. Sau în instanță, dacă exista neînțelegeri.
Intr-adevar nu mai puteti da acum o declaratie de acceptare a mostenirii care trebuia data in termen de 1 an de la data deschiderii succesiunii, care coincide cu data decesului persoanei despre a carei mostenire este vorba.
Dar, asa cum vi s-a spus, nu aveti nevoie de o astfel de declaratie, avand in vedere ca ceilalti mostenitori nu contesta dreptul dvs. de a mosteni.