Buna ziua!
Am avut un accident de munca in urma cu 3 saptamani (inca sunt in recuperare).
Am 19 ani, lucrez de putin timp si mi s-a spus sa nu declar accidentul de munca.
Pe de alta parte, niciun medic nu m-a intrebat cum sau unde s-a intamplat, iar eu nu stiam ca trebuia sa precizez.
Abia azi am aflat ca pe concediul medical este un cod de indemnizatie. Mi s-a trecut codul 01, care este pentru boala obisnuita.
Acest cod se mai poate schimba in 03 (accident de munca)? Mai pot face ceva in legatura cu asta?
Multumesc anticipat!
Puteti face dvs. plangere la ITM si de acolo vor incepe cercetarile ( o sa vina o echipa de la ITM in control la firma unde lucrati si vor intreba de acest accident, o sa dati declarati dvs., eventualii martori, poate se lasa si cu o amenda pentru nedeclararea accidentului...).
Obligatia de anuntare eveniment produs la ITM apartine conform legii ssm nr. 319/ 2006, angajatorului, nu angajatului.
Sesizati dvs. ITM, in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea se poate trimite si prin posta cu confirmare de primire.
ITM va dispune firmei sa cerceteze evenimentul produs. Daca dosarul de cercetare va fi avizat de catre ITM ca AM, firma va inregistra AM si va completa formularul FIAM.
Comisia de cercetare este responsabila pentru schimbarea codului de pe certificatl medical.
In urma cercetarii evenimentului produs si inregistrarii ca AM, victima accidentului poate beneficia de prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP,
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
h) pensie invaliditate ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională;
i) pensie de urmaş în cazul decesului ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională.