avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Avocat Comercial / Garantii / Multinationale. Va ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Avocat Comercial / Garantii / Multinationale. Va prezint urmatoarea ...

Avocat Comercial / Garantii / Multinationale.

Va prezint urmatoarea speta:

Am achizitionat ca persoana fizica o masina in leasing in 2021. la predarea masinii, am semnat si contractul de GARANTIE, care prevedea Garantia acordata de Fabricant in reteaua de dealeri ai Concesionarului de 2 ani, respectiv o Garantie suplimentara de asigurare pt urmatorii 2 ani asigurata tot prin reteaua Concesionarului si deccontata de MarshMcLennan, Concesionarului.

Totul OK pana am trecut in anul al 3-lea ( Garantia extinsa ), in drum spre unul dintre dealerii Concesionarului pt reviziea de 48000 km, s-a spart un piston in motor si s-a oprit masina, transport pe platforma, consatatare defect, intocmire deviz deparatie... si acum apar problemele.

Motorul nu este Servisabil, si trebuie inlocuit tot blocul inferior motor, dealerul a solicitat Concesionarului preturi pentru necesarul de piese, respectiv inca unui Importator de piese de origine care insa nu are legatura cu Concesionarul marcii. Concesionarul a transmis ca blocul inferior motor si parte din piesele necesare sunt INDISPONIBILE, insa Importatorul a confirmat disponibilitatea stocurilor de piese pt necesar.

Dealerul a demarat procedura de despagurire in Garantie catre MarshMcLennan pe platforma, in baza devizului primit de la Importatorul de piese de origine, reparatia oarecum incadrandu-se in baremul decontat conform contractului de garantie si anume cca 14.000 euro.

Intre timp Concesionarul imi trimite o informare si oferta cum ca piesele sunt in continuare indisponibile si mi se ofera un motor complet care costa 34510 euro cu o reducere de 4760 deci in final 29750 euro, din care urmeaza sa platesc suma care depaseste suma garantata de cca 14000 euro, respectiv manoperele suplimentare, adica sunt bun de plata 15750 euro + manopere :(

La confirmarea Dealerului ca s-au gasit piesele , asiguratorul MarshMcLennan confirma ca se poate da drumul la reparatie.

Importatorul prin intermediul Dealerului imi solicita o garantie de 12.000 euro pt a livra componentele necesare pana vor fi decontate, deoarece acesta nu este dispus sa astepte 3 luni pana se va finaliza procesul de decontare intre Asigurator(Marsh) - Concesionar - Dealer - Importator, lucru pe care sunt de acord sa il fac. mentionez ca toata reparatia cu tot cu manopere se incadraza in aprox in jurul sumei de 13200 euro , deci in cadrul sumei maxime decontate de 14000 euro.

Se importa piesele de origine. se inlocuieste blocul inferior motor, masina devine functionala, si, surpriza, Concesionarul NU accepta la decont factura de piese emisa de Dealer ( pe baza facturii Importatorului ), motivand ca nu sunt achizitionate prin el, chiar stiind ca piesele sunt de origine si purtatoare de certificat de garantie emis de catre Fabricant ( nota: blocul inferior motor este purtator de seria noua a motorului care urmeaza sa fie inlocuita in CIV la RAR ), respectiv mentionand verbal ca intre el si Marsh, in contractul de garantie extinsa este mentionat in clar ca se deconteaza doar reparatiile pe piesele achizitionate prin acesta ( cred ca este mentionat cuvantul "piese de origine" si nu piese achizitionate de la concesionarul X, deoarece aceste contracte sunt corporate pe marca auto, ...nu neaparat pe Concesionarul X care NU are in actionariat actiuni are fabricantului, ci este doar importatorul agreeat din Romania. )

In discutia telefonica avuta in cursul zilei de ieri cu Concesionarul, acesta mi-a spus ca el nu va deconta reparatia din motivul mai sus prezentat, mai ales ca "s-a indurat" si mi-a facut si o oferta unde mai aveam 15750 euro de plata + manopere, pe care am ignorat-o, si oricum eu nu am calitatea de a ma adresa ANPC-ului ca si persoana fizica Inselata, deoarece inca nu am inchis contractul de Leasing (mai sunt cca 1an si 8 luni), iar pana atunci proprietarul este firma de leasing ?!?!?! Am luat legatura cu aceasta care mi-a spus ca eu sunt utilizatorul, si conform contractului de Leasing trebuie sa respect clauzele de revizii si intreventii in garantie si ca nu e pb lor incidentul aparut... pe ei ii intereseaza doar plata ratelor de Leasing si Asigurare...altfel ridica si valorifica masina.

Am luat legatura si cu Marsh ... unde au fost foarte amabili, au inteles perfect despre ce este vorba, mi-au confirmat verbal ca am dreptate, iar contractual sta scris "piese de origine", doar ca ei nu pot incalca contractul facand decontarea catre o terta parte... ci o pot face doar catre concesionar, atata timp cat acesta nu accepta si nu introduce in platforma factura de achizitie a pieselor si manoperele aferente, ei nu pot face nimic.


(respectiv nici Marsh nu imi poate pune la dispozitie o copie a contractului sau cu Concesionarul doarece eu NU sunt parte.)

Exista vreo solutie ???

Cu stima, Vali.
Ultima modificare: Marți, 16 Aprilie 2024
mail4me, utilizator
Cel mai recent răspuns: Livius Laslau , Consilier juridic 02:26, 21 Aprilie 2024
Bună seara,
Vă sfătuiesc să mergeți cu contractul de garanție la un avocat, care să îl citească cu atenție și să vă dea soluția cea mai potrivită.
Succes și numai de bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asistenta reziliere contract lesing auto picasso2679 picasso2679 Va rog sa ma ajutati cu un sfat legat de felul cum ar trebui sa procedez in situatia urmatoare: In 2010 am achizitionat un auto vw golf6 in leasing pe o ... (vezi toată discuția)
Rezolutiune contract auto Emilian7 Emilian7 Am decis achizitionarea unui nou vehicul prin programul Rabla , am vizitat diferite showroom-uri din Constanta iar masina care mi-a atras atentia a fost un ... (vezi toată discuția)
Casco -recuperare daune din cauza lipsei bunului asigurat? SimbaTrade SimbaTrade Buna ziua si.. multumesc anticipat! Ma puteti ajuta cu un sfat pentru urmatoare speta: O polita CASCO prin leasing - o masina in service de 1,5 ... (vezi toată discuția)