avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce am de făcut?Uzucapiune sau totul e legal?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce am de făcut?Uzucapiune sau totul e legal?

Buna ziua!Va rog să mă ajutați cu un răspuns în următoarea speță;
O familie(soțul născut în 1925,sotia nascuta in 1927) au avut doi băieți.Unul dintre băieți a fost căsătorit(născut 1951),iar în urma căsătoriei a rezultat o fata născută în 1976,iar după un an a divorțat,fiica rămânând în grija mamei,cel de-al doilea fiu(născut 1954) nu a fost căsătorit și nici nu a avut copii.Parintii(bătrânii) au decedat în 2003 soțul, respectiv în 2007,soția .Ambii fii au locuit la aceeași adresă împreună că părinții.
In 2013,a decedat fiul care a avut o fiică.
In anul 2014,fiul supraviețuitor,,care nu a avut moștenitori,îmi face o promisiune de vânzare pentru casa și terenul casei,in baza unui certificat de moștenitor din 1980.Aici apare problema!!!Fiul are același nume și prenume cu tatăl!!De fapt titlul de proprietate,se referea la tatăl lui.
Am fost la mediator,am ajuns in instanță care a certificat înțelegerea noastră,in baza respectivului certificat de moștenitor,iar instanța a hotărât eliberarea unui act care sa tina loc de act autentic de vânzare cumpărare,el rezervandu-si dreptul de uzufruct viager.
Am intabulat casa și terenul pe numele meu din 2014.
In 2023 acesta a decedat,iar eu m-am ocupat de cele necesare înmormântării.
Suntem în 2024,și aflu că există un titlu de proprietate emis in 1996 pe numele bătrânului, tatăl celor două fii,și a trei surori ale lui, pentru o suprafață de teren arabil+plus suprafață de teren pe care este amplasata casa pe care eu am cumparat-o și intabulat-o!Doar suprafața de teren!
Moștenitorii surorilor bătrânului intentioneaza să deschidă succesiune pentru terenul din acest titlu de proprietate. Înțeleg că o să intre la succesiune și nepoata bătrânului,și urmașii surorilor.
Întrebarea mea este la ce risc mă supun eu in situația de mai sus?
Pot pierde casa și terenul?
La o adică pot face apel la uzucapiune,având în vedere că de peste 10 ani dețin casa și terenul și plătesc impozit la primărie în numele meu?!
Ultima modificare: Duminică, 21 Aprilie 2024
F.B., utilizator
Cel mai recent răspuns: F.B. , utilizator 19:47, 25 Aprilie 2024
Luati actele si mergeti la un avocat sa vada exact cum si in ce baza aveti intabularea si tot. Pare undeva o simulatie, insa termenul va ajuta. e nevoie sa vedem si data intabularii, Nu imi este clara ordinea actelor, terenul este si in titlu si in certificat? E ceva ciudat in ordinea actelor, nu stiu.
Titlul de mostenitor al batranului este din 1980,iar la acea data,surorile lui,care figureaza si in titlul de proprietate din 1996,au renuntat la calitatea lor de mostenitoare doar in ce priveste casa si terenul care apare si in titlul din 1996.
Eu am intabulat casa și terenul in decembrie 2015,dar in fapt am intrat in posesie in iunie 2014,data de la care toate obligațiile și căzut în sarcina mea, și pe care mi le-am achitat.

Liliana Gradinaru a scris:

Luati actele si mergeti la un avocat sa vada exact cum si in ce baza aveti intabularea si tot. Pare undeva o simulatie, insa termenul va ajuta. e nevoie sa vedem si data intabularii, Nu imi este clara ordinea actelor, terenul este si in titlu si in certificat? E ceva ciudat in ordinea actelor, nu stiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa mama ramasa vaduva Marica_sz Marica_sz Bună ziua, Pe scurt prezint situația actuală: Tata a murit în 1986 august, în decembrie a avut loc succesiunea , la care în mod normal ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune, inscriere in cartea funciara catalyynnn catalyynnn despe ce este vorba.................bunicul meu a decedat in 1972, bunica in 1977, casa in care locuiau a fost cumparata cu o chitanta de mana , tatal ... (vezi toată discuția)
Indivizibilitate sau nu a certificatului de mostenitor? ( decizia xi a iccj din 5.02.2007) Anneliese Anneliese In urma decesului tatalui s-a emis un certificat de mostenitor, in anul 1980, pe numele sotiei si a unuia dintre cei 4 copii. Ceilalti trei sunt renuntatori. ... (vezi toată discuția)