avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Declaratie de primire a despagubirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Declaratie de primire a despagubirii

Buna ziua.
Sotii A si B se despart. Dupa partaj sotului A ii revine o parte din proprietati si despagubeste sotul B cu o suma de bani echivalenta partii sotului B (suma este specificata in actele de partaj). Dupa 20 de ani sotul A (care este unic proprietar dupa despagubiea facuta), doreste sa vanda. La cadastru i se cere declaratia de la sotul B din care sa reiasa ca a primit suma de bani specificata in acte.
Se poate face cadastrul si ulterior vanzarea fara acesta declaratie?
Multumesc,
Ultima modificare: Luni, 22 Aprilie 2024
Ing.N, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:29, 22 Aprilie 2024
La cadastru nu va treb uie, la intabularea in CF va trebuie.
Nu cunosc ce scrie exact in partaj ca sa stiu daca este necesara obligatoriu sau nu, insa in principiu, daca nu sunt clare actele, trebuie si acea declaratie. Nu e un capat de lume, dureaza cateva minute si costa putin.
Buna ziua doamna avocat,
In decizia scrie "..... trebuie sa despagubeasca cu suma de ....", sau ceva asemanator. Nu scrie "a despagubit".
Casa este cumparata cand nu era obligatoriu cadastrul, prin anii 90. Acum la vanzare trebuie inclusiv aceasta declaratie.
Domnul de la cadastru sustine ca nu este suficienta decizia in care este specificat ce am scris mai sus, ci ar mai trebui si declaratiea.
Nu este problema de timp sau bani - mai degraba de reavointa.
Ultima modificare: Luni, 22 Aprilie 2024
Ing.N, utilizator
Nu este relevant ca se facea cadastru sau nu obligatoriu, si in Codul civil vechi exista posibilitatea de a da chitanta descarcatoare.
Nu stiu a cui este reaua-vointa, nu am inteles. Daca aveti nevoie sa obtineti acea declaratie si nu merge la mica intelegere, incercati cu o notificare, termen, punere in intarziere, calcul potential dosar in instanta etc., apelati la un avocat.
In decizie este specificata obligatia lui A de a plati lui B. Plata aceasta se face ulterior deciziei (daca s-ar fi facut inainte, B ar fi declarat acest lucru in instanta si s-ar fi consemnat ca atare). Sotul A trebuie sa prezinte dovada indeplinirii obligatiei pentru ca sa fie considerat proprietar 100% al imobilului. Cadastrul inseamna masurarea imobilului, intabularea este etapa urmatoare si reprezinta inregistrarea in Cartea Funciara a dreptului de proprietate masurat prin cadastru si certificat prin documentele solicitate: hotarare de partaj + dovada platii datorate. Dovada poate fi o chitanta, o declaratie notariala, un extras de cont, etc.
Nu e o problema de a stabili cine e proprietar, asta reioese din actele de partaj, e o problema de a stabili daca trebuie notata sulta in CF.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicitare de cadastru si intabulare DW DW Buna ziua, Detin in co-proprietate un teren intravilan impreuna cu alti 5 mostenitori. Terenul are 500 mp; mie imi revine 1/4. Terenul nu are cadastru si nu ... (vezi toată discuția)
Declaratie de achitare a sultei pierre38 pierre38 Buna ziua, am divortat in 2009 de sotia mea pe cale amiabila, la partaj hotarindu-se ca sa-i platesc o sulta de 15000 euro, pentru jumatate din apartament.Ea ... (vezi toată discuția)
Mostenire+cadastru SEYDECIK SEYDECIK buna ziua, am si eu urmatoarea problema in cazul unei mosteniri: - dupa efectuarea succesiunii sotul persoanei decedate detine 62.5% din imobil iar cei doi ... (vezi toată discuția)