avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ORD. nr. 164 din 29.11.2022
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ORD. nr. 164 din 29.11.2022

Buna seara, ma poate ajuta cineva, va rog cu o lamurire referitoare la ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 164 din 29 noiembrie 2022, mai exact "luna tatalui"?? (Mai nou 2 luni ale tatalui). Baiatul meu a fost nascut pe data de 08.10.2022, iar sotia urmeaza sa revina la lucru pe data de 08.08.2024, eu in perioada anterioara nasterii copilului, adica 08.10.2021 - 08.10.2022 am avut pauza de 1 luna intre joburi, practic am lucrat la negru in una din cele 12 luni anterioare nasterii lui. Intrebarea mea este, mai beneficiez de acest concediu de crestere al copilului? Cum se calculeaza perioada, sunt 12 luni consecutive din 12 anterior nasterii lui sau 12 luni din 24 anterior nasterii copilului??? Multumesc in avans pt eventualele raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: bahrim_mihai , utilizator 11:34, 24 Aprilie 2024
OUG 164 nu vi se aplica .. in speta, luna tatalui = 1 luna

Se iau 12 luni din 24 anterior nasterii copilului.

Constituirea perioadei prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanța de urgență se stabilește, după cum urmează:
a) din 12 luni consecutive, în cazul în care în această perioadă se realizează fără întrerupere venituri supuse impozitului și/sau se înregistrează una sau mai multe dintre situațiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanța de urgență;
b) din 12 luni succesive, în care sunt îndeplinite condițiile de acordare, în cazul în care în perioada de 2 ani realizarea veniturilor supuse impozitului și/sau înregistrarea uneia sau mai multora dintre situațiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanța de urgență s-au produs cu întreruperi.
Nu mi se aplica, deci nu beneficiez deloc sau beneficiez de o singura luna? Pentru ca 12 luni anterior nasterii copilului am consecutive din 08.08.2021 pana in 08.08.2022, luna cu intrerupere e 09.2022.

Cornel Vasile a scris:

OUG 164 nu vi se aplica .. in speta, luna tatalui = 1 luna

Se iau 12 luni din 24 anterior nasterii copilului.

Constituirea perioadei prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanța de urgență se stabilește, după cum urmează:
a) din 12 luni consecutive, în cazul în care în această perioadă se realizează fără întrerupere venituri supuse impozitului și/sau se înregistrează una sau mai multe dintre situațiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanța de urgență;
b) din 12 luni succesive, în care sunt îndeplinite condițiile de acordare, în cazul în care în perioada de 2 ani realizarea veniturilor supuse impozitului și/sau înregistrarea uneia sau mai multora dintre situațiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanța de urgență s-au produs cu întreruperi.

Nu vise aplica in ceea ce priveste perioada celor 2 luni pentru tata

data nasterii copilului : 08.10.2022

Perioada eligibila : noiembrie 2020 - octombrie 2022

In aceasta perioada trebuie sa aveti minim 12 luni, chiar daca sunt cu intreruperi intre ele.
Va multumesc pt raspuns. Deci ma incadrez pt 1 luna.

Cornel Vasile a scris:

Nu vise aplica in ceea ce priveste perioada celor 2 luni pentru tata

data nasterii copilului : 08.10.2022

Perioada eligibila : noiembrie 2020 - octombrie 2022

In aceasta perioada trebuie sa aveti minim 12 luni, chiar daca sunt cu intreruperi intre ele.

~ final discuție ~