Alexandru Surcel a scris:
Cu un mic amendament: situația în care tatăl muncește pentru ca să facă rost de bani și mama muncește ca să țină gospodăria, chiar dacă oglindește un trecut patriarhal, nu e un model negativ per se.
...
Prin urmare, egalitatea între sexe și genuri e principiul corect, dar cred că greșim prin faptul că înțelegem prin această egalitate eliminarea oricărei diviziuni a muncii.
Diviziunea muncii si faptul ca femeia este principalul ingrijitor intr-o gospodarie nu au nimic in comun. Si intre barbati exista diviziunea muncii. Si intre femei. Asta nu are legatura cu statusul de continuu patriarhat al mentalitatii romane, cu faptul ca in aceasta tara o femeie violata sau batuta „a facut ea ceva” si cu faptul ca femeile sunt mai putin prezente pe piata muncii din cauza nevoii de ingrijire a rudelor ei.
Astfel, o femeie ramane mai vulnerabila si controlabila financiar, are sanse mai mici pe piata muncii si a educatiei. Intr-o societate capitalista, copilul care merge intr-un sistem de educatie nu este considerat un copil abandonat si nici nu ar trebui sa fie, caci el este in grija unor specialisti.
Modelul patriarhal este eronat per se, el este desuet, astazi avem alte valori si, mai ales, nevoia de a intelege altfel societatea. Asta ca sa nu mai fie un caz de femeie victima a violentei domestice raportat la fiecare 5 minute in Romania. La 5 minute. Doar cele raportate.
Inteleg mentalitatea ca e bine ca un parinte sa aiba grija de copil,, asta insa nu are legatura cu un mod patriarhal de a trai.
In ceea ce priveste decizia instantelor sau dispozitiile legii, nimeni nu este favorizat dintre parinti prin lege, nici mama si nici tatal. Copilul este important si deseori se vede ca mama a fost principalul ingrijitor la familiei, de aceea copiii raman in grija ei. Nu este o favoare facuta mamei nici de lege si nici de instante, de cele mai multe ori este un dezavantaj social si profesional. Este un avantaj pentru copil insa.
O mama singura obtine mai greu un job bun, o mama singura sta mai rar peste program si pleaca mai rar la cursuri de perfectionare. Ea ramane in urma cu toate, in afara de a fi mama.
De fapt, ca sa intelegeti cat de impamantenita este aceasta discriminare in Romania, acum un an am aflat ca inca sunt promisiuni semnate de femei la angajare ca nu vor face un copil in urmatorii 5 ani sau ca nu vor cere libere pentru cazul ca s-a imbolnavit copilul sub 7 ani!!? De asemenea, intrebarile angajatorilor despre viata privata a femeilor sunt incredibil de amanuntite, pe cand in ceea ce priveste un barbat lucrurile nu stau similar. Intrebari despre casatorie, motivatie, numar de copii, mod de a vedea viata, despre rude cu copii, despre gradinite la sediu, toate ca sa identifice nevoia femeii de a avea sau nu copii.
Nu mai mentionez discriminarile indirecte in domeniul avansarii in intreprindere... Desi sunt relativ usor de dovedit, sunt tare greu de suportat emotional si, din pacate, majoritatea femeilor renunta la procese.
Pe cale de consecinta, parintele singur cu copii care este dezavantajat social si profesional este tot femeia. Asta nu ajuta cu nimic, doar perpetueaza controlul acesteia.
Concediul de pana la 2 ani de crestere a copilului nu ajuta nici el.
Incercati sa vedeti lucrurile si altfel, dpdv al omului care incepe munca la 8 si trebuie sa lase pana la 7:15 1-2 copii la scoala si la gradi, singuri in curte, pentru ca sa aiba timp sa ajunga la munca. Si agatarea disperata de gat a unui omulet de care te simti atat de legata, ca nu intelegi nici tu de ce nu il poti indeparta. Si apoi seful care urla ca, dupa ce nu stai peste program, mai si intarzii 10 minute.
Asta e favorizarea legala si din justitie. Asta inca promoveaza legea azi, din pacate.
Legal vorbind as dori sa comparam Romania cu orice tara europeana, dar nu cu SUA, sitemul lor de drept este in urma Romaniei la drepturile omului si este complet diferit de al nostru. Nu ati vrea sa aveti decizii ale instantei in care un parinte a cumparat cu bani propriul copil...