avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1022 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Factura în USD; diferenta de curs
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Factura în USD; diferenta de curs

Buna ziua.
Intampin situatia urmatoare. Am un PFA neplatitor de TVA care factureaza catre un client din afara UE. Factura este emisa in USD, mentionand si echivalentul in RON la cursul BNR din ziua anterioara facturarii propriu-zise.
Clientul achita factura in USD catre contul PFA-ului care este in RON. Banca converteste automat suma din USD in RON la un alt curs decat cel dat de BNR.
Cum se trateaza dpdv fiscal aceasta situatie? Se inregistreaza in RJIP suma incasata efectiv in RON, asa cum apare pe extras? Din moment ce nu se incaseaza valuta propriu-zis, ma indoiesc ca se aplica ordinul 170/2015. In aceasta situatie survine o diferenta de curs valutar intre valoarea facturata si valoarea incasata. Ar fi necesara defalcarea acestei diferente de curs, stabilind diferenta nefavorabila ca o cheltuiala deductibila si cea favorabila ca un venit impozabil? Sau ar fi de-ajus inregistrarea in RJIP a sumei incasate efectiv in RON, exact asa cum apare pe extras?

M-as ajuta enorm punctele dvs. de vedere.

Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2024
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 19:59, 2 Mai 2024
Pe rândul urmator în registru înregistrați diferenta de curs valutar. Dacă e pozitiva, e venit impozabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Emitere factura in usd si incasare in cont de ron Nguyen Nguyen Buna ziua. Intampin situatia urmatoare. Am un PFA neplatitor de TVA care factureaza catre un client din afara UE. Factura este emisa in USD, mentionand si ... (vezi toată discuția)
Curs inregistrare incasare rodia rodia Buna ziua, Am urmatoarea speta: Am incasat in avans o suma pt.livrarea unor marfuri, pt.export. Suma am incasat-o in data de 20.10.2012 iar cursul era ... (vezi toată discuția)
Intrebare incasare pfa mmihai155 mmihai155 Buna ziua. Sunt PFA din iulie anul asta. Singurele mele venituri le realizez in colaborare cu o firma din strainatate. Pe scurt, eu fac programe pe ... (vezi toată discuția)