avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Doresc să știu dacă mai datorez pensie alimentara ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Doresc să știu dacă mai datorez pensie alimentara pentru băiatul ...

Doresc să știu dacă mai datorez pensie alimentara pentru băiatul meu student dacă acesta are venituri (și-a deschis PFA și are activitate de transport alternativ)? Doresc răspunsul doar din punct de vedere legal. Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: PopescuCornelia , utilizator 15:21, 13 Mai 2024
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din punct de vedere legal ii datorati intretinere pana la 26 de ani daca si-a continuat studiile. Art. 499 Cod civ. si art. 529-531 Cod civ. sunt sediul dispozitiilor care privesc problema d-voastra.
Asadar, trebuie sa-i platiti in continuare pensie de intretinere cat timp continua studiile pana la maximum 26 de ani cand veti fi liberat de obligatie. Altfel, ar insemna ca statul ii sanctioneaza pe tinerii care aflati in continuarea studiilor fac si o anumita activitate aducatoare de venituri, pentru un venit suplimentar, permitand astfel parintilor sa aiba un pretext pentru care sa sisteze obligatia legala de intretinere, ceea ce este absurd. In cazul unui proces nu cred ca tanarului i-ar fi greu sa dovedeasca ca ceea ce-i platiti d-voastra cu titlul de intretinere este insuficient si ca are nevoie de venituri suplimentare pentru cazare, hrana, carti, materiale, etc.
3 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ii datorati pensie doar daca e in nevoie, el trebuie sa dovedeasca ca e nevoie.
Ultima modificare: Vineri, 10 Mai 2024
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depinde cat castiga, ce cheltuieli are, daca ii ajung sau nu etc.
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util

gi-jane2 a scris:
Ii datorati pensie doar daca e in nevoie, el trebuie sa dovedeasca ca e nevoie.

Nu, nu e inversata sarcina probei. Trebuie sa dovedeasca ca e in continuarea studiilor. E sarcina tatalui sa dovedeasca ca fiul nu are nevoie de intretinere.
6 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu cred ca dacă parintele nu ii da pensie și astfel copilul e obligat sa acționeze în judecata, el e cel ce trebuie sa dovedeasca pe langa faptul ca e student, faptul ca e in nevoie, pt ca are drept la întreținere, doar cel aflat în nevoie.
Sau si invers, părintele se poate apăra ca studentul nu e în nevoie , muncește și se întreține singur. Sigur ca venitul poate fi mic și atunci parintele poate fi obligat la o suma mai mica.
Ultima modificare: Vineri, 10 Mai 2024
gi-jane2, moderator