avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul de maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul de maternitate

Care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurga o angajata pt intocmirea dosarului de concediu de maternitate?
Cel mai recent răspuns: guerila , utilizator 13:47, 23 Iulie 2010
Pentru concediul de maternitate vi se acorda certificat de concediu medical cod 8 indemnizatie pe care il prezentati angajatorului si se plateste conform prevederilor enumerate mai jos.

In conformitate cu OUG 96/2003 salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare.

OUG 158/2005-Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.
(4) În situaţia copilului născut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.
Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

NORME oug 158/2005-Art. 43. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate. Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere. Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(2) De drepturile prevăzute la alin. (1) beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de angajatori sau de asimilaţii acestora.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005.
(4) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.
(5) În situaţia copilului născut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.
Art. 44. - Concediul medical pentru maternitate se acordă numai pentru sarcină şi nu pentru afecţiunile care pot interveni pe parcursul sarcinii, fără legătură cu aceasta.
Art. 45. - (1) Certificatele de concediu medical pentru sarcină se eliberează pentru cel mult 30 de zile calendaristice de către medicul de familie sau de către medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, care ia în evidenţă şi urmăreşte pe parcursul sarcinii gravida, până la durata maximă prevăzută de lege.
(2) Certificatul de concediu medical pentru lăuzie se eliberează de medicul curant de specialitate obstetrică-ginecologie din unitatea sanitară unde a născut femeia sau de medicul de familie, pentru perioade de cel mult 30 de zile calendaristice. Prelungirea concediului medical pentru lăuzie până la durata maximă prevăzută de lege se face de medicul de familie care are în urmărire lăuza. Art. 46. - În situaţia în care survine decesul mamei, la naştere sau imediat după aceasta, tatăl beneficiază de restul concediului neefectuat de către mamă, în condiţiile Legii concediului paternal nr. 210/1999, certificatul fiind eliberat de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie din unitatea sanitară unde a născut femeia sau de medicul de familie, după caz.
Art. 47. - Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate se determină conform art. 25 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005.
Art. 48. - Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Mulţumesc pentru răspuns.

Paşii făcuţi de mine sunt următorii:
- eşti înscrisă la un medic de familie
- el îţi recomandă un ginecolog/obstetrician sau cunoşti tu unul la care te înscrii
- mergi lunar uneori la el să îţi spună cum stă treaba
- când vrei să intri în concediu de maternitate îţi dă o foaie pentru fiecare lună de concediu (deci vreo 5 foi în total) pe care o duci la angajator

atât
Ultima modificare: Vineri, 23 Iulie 2010
m1ha1g, utilizator
m1ha1g a scris:

când vrei să intri în concediu de maternitate îţi dă o foaie pentru fiecare lună de concediu (deci vreo 5 foi în total) pe care o duci la angajator


In concediul de maternitate nu poti sa intri cind vrei ci doar din luna a 7 a. Concediul de maternitate este format din concediul pentru sarcina ( prenatal - 63 zile ) si lauzie ( postnatal - 63 zile ), un total de 126 de zile care se pot compensa intre ele, cu conditia ca dupa nastere concediul de lauzie sa fie de 42 de zile. Codul de indemnizatie de pe cm trebuie sa fie 8 iar cel de diagnostic 995 .
într-adevăr din luna a 7-a sau dacă sunt probleme, mai devreme se poate intra în concediul de maternitate.
mulţumesc pentru completare. îmi cer scuze pt greşeală.
m1ha1g a scris:

într-adevăr din luna a 7-a sau dacă sunt probleme, mai devreme se poate intra în concediul de maternitate.
mulţumesc pentru completare. îmi cer scuze pt greşeală.

Daca sunt probleme cu sarcina se poate intra in concediu medical inainte de 7 luni cu cod indemnizatie 01 - boala obisnuita- iar la cod diagnostic se vor trece diagnostice pentru alte afectiuni legate de sarcina , codificari luate din clasificarea internationala a maladiilor - cea cu 999 afectiuni. Doar mamele cu handicap pot intra - la cerere -in concediul de maternitate din luna a 6 a.

Alte discuții în legătură

Ce acte trebuie sa fac pentru prenatal ? SilviaAndreea23 SilviaAndreea23 Am fost in medical cu risc de sarcina , am împlinit 7 luni .. ce acte si unde trebuie sa le depun pentru prenatal .Va mulțumesc . (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate - intrebari adela05 adela05 Buna ziua, 1.Concediul de maternitate este concediul de 126 zile? 2. Se poate lua oricand incepand cu sapt 28 de sarcina? 3. Se poate lua, integral, dupa ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal crysstyle crysstyle La cate saptamani de sarcina pot intra in concediu prenatal? (vezi toată discuția)