Buna ziua,
Știe cineva cât întâlnite sunt cazurile in care minorul care are 10 ani si dorește să stea cu celelalt părinte, decât cel căruia i-a fost încredințat("custodie comuna ").
Au succes ca si cazuri in România si daca instanta chiar tine cont de opinia copilului la vârsta aceasta.
Si care ar fii pașii corecți de urmat.
gi-jane2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Ca și procedura, se cere în instanta schimbarea locuintei copilului , iar copilul va fi ascultat. Trebuie sa dovediti ca s-au schimbat condițiile în care s-a stabilit prima data unde sa locuiasca.
Chiar dacă judecătorul audiaza copilul se tine cont de , interesul superior.'!al acestuia .Un copil de 10 ani poate fi ,, momit"de un parinte mai permisiv, mai darnic în cadouri etc.La 15,16 ani se poate spună ca minorul ar avea un cuvânt de spus dar pana atunci se verifica alte aspecte..
Locuinta minorului poate fi schimbata daca se schimba condiitiile avute in vedere initial, insa opinia copilului nu este determinanta.
Asa cum arata si colegul anterior, vointa copilului poate fi constransa sau pacalita, poate dori sa locuiasca cu un parinte mai permisiv de exemplu, la 10 ani nefiind la varsta la care sa exprime un punct de vedere cu valoare juridica si nu isi poate orienta vointa in scopul celui mai adecvat interes in dezvoltarea sa ulterioara.
Ceea ce inseamna ca - in solutionarea cauzei - se vot corobora mai multe probe specifice acestui tip de proces si se va putea da un verdict care va pune in prim plan exclusiv interesul superior al copilului.