avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Întrebare referitoare la contestația la executare ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Întrebare referitoare la contestația la executare în baza art. 906 alin. 5 CPC

Art. 906 din CPC reglementează obligarea debitorului (în executarea silită) la plata de penalități în cazul în care nu își execută obligația stabilită printr-un titlu executoriu.

Conform alin. 2-3, instanța stabilește o sumă/zi de întârziere iar, conform alin. 4, dacă trec 3 luni de la comunicarea hotărârii date în baza alin. 2-3, instanța calculează suma fixă (suma stabilită pe zi X nr. zile care au trecut).

Conform alin. 5, „Penalitatea va putea fi înlăturată ori redusă, pe calea contestaţiei la executare, dacă debitorul execută obligaţia prevăzută în titlul executoriu şi dovedeşte existenţa unor motive temeinice care au justificat întârzierea executării.”

Înrebarea este: împotriva cărui act se face executarea silită de la alin. 5? Trebuie creditorul să facă executare silită nouă pentru executarea obligației de plată a sumei stabilite conform alin. 4 și această din urmă executare trebuie contestată, sau executarea se îndreaptă direct împotriva hotărârii pronunțate în baza alin. 4, fără o executare nouă?

Mulțumesc
Ultima modificare: Vineri, 17 Mai 2024
exco, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Impotriva actelor de executare innvederea recuperarii de catre creditor a penalitatilor de intarziere (poprire, sechstru, etc) facute de executorul judecatoresc in urma incheierii date in conditiile alin. 4 prin care s-au stabilit penalitatile de intarziere pentru neexecutarea obligatiei.
2. Nu se face o noua cerere de executare. Penalitatile se stabilesc in cadrul cererii de executare a obligatiei de a face, pentru neexecutare, iar incheierile succesive de stabilire a penalitatilor se executa in cadrul aceluiasi dosar.
3. Sa presupunem ca debitorul X a fost obligat prin sentinta definitiva sa inchida deschiderile de vedere pe care le are in locuinta sa catre locuina creditorului Y. Y face cerere de executare silita, incepe executarea, se stabilesc penalitati de intarziere, trec cele 3 luni fara sa se execute obligatia, se stabileste suma definitiva cu titlul de penalitati, executorul dispune instituirea popririi asupra conturilor lui X iar acesta face contestatie la executare aratand ca a fost eliberat doar de 3 zile dupa ce fusese tinut ostatic de gruparea Hammas.
Ultima modificare: Vineri, 17 Mai 2024
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

~ final discuție ~