avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Urmarire penala - Fotografiere parte vatamata
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Urmarire penala - Fotografiere parte vatamata

Buna ziua,
Am nevoie de o parere din partea voastra, cu siguranta intelegeti din drept mai mult ca mine. Poveste e mai lunga insa o sa incerc sa fac un rezumat.
Matusa mea este postarita. Undeva prin iulie-august i-au fost furati pe strada cam 40 milioane de catre 2 indivizi. A mers la politie in aceasi zi, au fost multe persoane care au declarat pentru ea...in fine, s-au facut toate formalitatile necesare.
Cum nu au putut fi prinsi, matusa a facut un imprumut, a pus banii (ca doar ereau pensiile oameniilor din sat).
Prin septembrie - octombrie au fost prinsi indivizii, in flagrant (furand un alt postas). Matusa i-a recunoscut la TV (cei care ii mai vazusera prin comuna au recunoscut si ei), a sunat la politie a spus ca sunt aceeasi....si lucrurile au ramas cumva in aer (zic ei ca se judeca in stare de libertate)
Saptamana trecuta au chemat-o la politie sa il recunoasca pe unul din ei, urmand ca peste o luna sa o cheme sa il recunoasca si pe celalalt. A fost, l-a recunoascut. Nu a mai dat nici o declaratie, nimic....(deja a dat vreo 10 pana atunci - in toate spunand acelasi lucru, bineinteles).
Acum ca stiti povestea....Sa va pun intrebarea...Cand a fost saptamana trecuta la politie, in afara faptului ca l-a recunoscut pe individ, politistii i-au facut o poza matusii. Nu din aia ca atunci cand intri la inchisoare...o poza pur si simplu, din fata. A intrebat de 1000 de ori la politie si i-au spus ca "asa trebuie".
Acum va intreb pe voi...Chiar asa trebuie?? Mi se pare foarte ciudat sa ii faca o poza femeii....pentru ce?
Ea saraca ma intreaba pe mine, insa eu nu am avut treaba cu politia in viata mea, asa ca habar nu am daca se fac poze sau nu....Ma gandesc ca aici sunt persoane mai pricepute....
Multumesc mult!

Cel mai recent răspuns: koleus , utilizator 17:44, 7 Februarie 2010
In cadrul cercetarii penale a unor infractiuni se pot face si fotofrafii ale unor persoane, de obicei faptuitori, dar si victime sau parti vatamate prin infractiune. Utilitatea si pertinenta unor asemenea gen de probe este de necontestat in anumite tipuri de infractiuni. Sincer, personal nu prea inteleg utilitatea unei asemenea fotografii in cazul descris de dumneavoastra si mai ales dupa trecerea unui timp destul de mare (asa am inteles) de la savarsirea infractiunii a carei victima a fost matusa dvs. Dar aprecierea mea este facuta fara cunoasterea elementelor dosarului, in care numai procurorul de caz si ulterior instanta, pot aprecia corect necesitatea actelor din dosar.
Va multumesc mult pentru raspuns. Alte date in plus fata de ceea ce am spus in mesajul anetrior nu sunt...Matusa mea nu i-a dat efectiv in judecata, ea numai a depus plangere la politie pentru furt .... bieninteles ca ei nu recunosc furtul. Insa nu recunosteau nici cand ereau cu banii in buzunar si i-au prins in fragrant...
In fine, saraca..imi e asa mila de ea..A ramas cu o oarece "sensibilitate" dupa toate astea. La politie i s-a facut iarasi rau cand i-a vazut si a trebuit chemat medicul.
De aceea pun atatea intrebari...macar sa stea linistita, doar ea nu a facut nimic rau..Din contra, acum plateste rate pentru ca atrebuit sa acopere ea tot furtul....Asta nu se intampla in nici o tara civilizata!
Dumneavoastra credeti ca poate sta linistita? In legatura cu poza, ma refer.....Credeti ca ei ii poate dauna cu ceva?
Mie mi se pare putin cam bizar acest furt. Adica matusii dvs. i-au fost furati banii , ziua in amiaza mare, in plina strada, si mai erau si martori de fata?? in plus, cum au reusit ei sa o deposedeze de bani fara a-i face nicio zgarietura? ( astfel fapta ar fi devenit talharie) , ca altfel matusa ar fi scos si vreun certificat medico legal, nu? Sunt niste elemente ale spetei ce trebuie lamurite, insa, eu tare ma tem ca matusica dvs. sa nu fi fost fotografiata tocmai in ideea ca din declaratiile sale reies unele ...nepotriviri cu un astfel de furt.
Este drept ca postasi i de prin mediu l rural au inceput sa fie atacati, insa, si fara acte de violenta in ideea ,,convingerii" victimei de a da banii, si cu martori de fata ,care spuneti ca au dat declaratii pentru ea , pare cam neplauzibil .
Ultima modificare: Joi, 4 Februarie 2010
ContSters47264, utilizator
Cred ca trebuie sa mai veniti cu ceva elemente. Ceva nu se leaga.I s-au furat sau nu banii de cei doi indivizi. Au fost martori si nu au facut nimic. De ce a recuperat ea prejudiciul creat?
In cadrul cercetarii penale a unor infractiuni se pot face si fotogfrafii ale unor persoane, de obicei faptuitori, victime sau parti vatamate. De ce se teme?
La definitivarea cercetarilor se va propune o solutie legala prin Parchet.
Succes!
Multumesc pentru raspunsuri. Va spuneam ca e o poveste mai larga, se pare ca am sarit tocmai ce e mai important. Incerc sa dau cateva detalii in plus. In momentul in care s-au furat banii era ziua in amiaza mare, insa intr-un satuc unde 80 % din drumuri sunt pe camp. Nu au fost martori directi...acum va explic : Toata ziua au stat prin sat 2 indivizi cu o masina intreband de postarita si daca se dau pensii si pe la ce ora trece si cum arata...sub pretextul ca vor sa cumpere un ziar....De aici martorii care au declarat in favoarea ei (cei care ulterior i-au recunoscut la TV). Banii i s-au tras din geanta efectiv...a bagat mana in geanta, profitand de un moment de neatentie (iti cere un ziar si in timp ce il cauti) ...si au luat cat au putut. S-au urcat in masina si au plecat....
Nu stiu daca aveti idee cat de periculos este sa fi postas la tara intr-un sat uitat de lume....si cat de "rudimentar" este totul...
La vreo 5-10 minute si-a dat seama de furt si a sunat la politie. Acum, nefiind furt cu violenta....ea saraca a trebuit sa puna banii. Ce altceva putea face? sa isi piarda serviciul? Nu avea nici o dovada concreta, doar declaratiile oamenilor...
Aceeasi indivizi au aparut intr-o buna zi la stiri pt. ca furasera un alt postas in exact acelasi stil, numai ca de data asta politia a fost mai rapida si i-a prins inainte sa iasa din sat. Cei care ii vazusera prin satul matusii mele, i-au recunoscut si la tv si au fost ei cei care au sunat la politie sa confirme.
Cum va spuneam, matusa nu a dat in judecata pe nimeni, ea doar a facut plangerea la politie....
De ce se teme? Pentru ca este o femeie simpla de la tara, bolnava, care nu a facut nimic rau...care a suferit mult pentru asta si careia ii este frica! De ce? Pentru ca nu stie nimic.....Si daca intreaba la politie i se spune "asa trebuie".
M-a sunat plangand sa ma intrebe pe mine, crezandu-ma probabil mai informata, insa eu nu am avut de-aface niciodata cu politia, cu furturi, procese ai alte cele.....
As vrea sa-i pot spune ceva si de aceea am apelat la voi...Eu nu vad rostul la poza, insa daca voi spuneti ca exista posibilitatea asta..

Multumesc pentru rabdare si sper ca de data asta am lasat situatia un picut mai clara. O zi buna

Alte discuții în legătură

De ce mi s-au ridicat propriile animale de politie fara macar sa fiu instiintat! xela10 xela10 Buna seara! in aprilie 2015 tatal meu a fost arestat preventiv ca fiind suspec de furtul unor animale! La cateva zile de la arestarea lui mai multe echipaje ... (vezi toată discuția)
Martor furt ContSters93151 ContSters93151 Buna ziua, mama a fost in apropiere cand politia a prins un hot. Din pacate politia pentru ca nu avea martori a convins-o sa semneze o declaratie de martor ... (vezi toată discuția)
Ceva ciudat , amuzant sau de plans? Cecilia35 Cecilia35 Ma poate lamuri cineva cu un raspuns? Am fost chemat la politie cu o citatie \".... sa va prezentati la politia ... ora... pentru clarificarea unei situatii ... (vezi toată discuția)