avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună ziua, sunt în proces de divort din 2022, avem 2 ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună ziua, sunt în proces de divort din 2022, avem 2 fetite ...

Bună ziua, sunt în proces de divort din 2022, avem 2 fetite de 9 ani și 5 ani, prin ordonanta presentiala cea mica îmi este încredințată, cea mare manipulata psihic este la el și nu vine la mine, ptr acest fapt este plangere la politie și executor care a ajuns în instanta!!
Problema este ca cea mica merge de 2 ori pe luna la tata, eu respect programul de relații personale, dar tatăl o abuzează psihic, fetita este tot timpul deprimata, refuza sa mearga la gradinita ca asa a fost învățată ca să îmi poată face tatal plangere, este un chin, o pun pe picioare 2 sapt apoi pleca din nou la tata și iarăși o luam de la capăt!! Va rog cum pot sa dovedesc asemenea fapte, pot deschide proces ptr abuz psihologic, ce pot sa fac??
Cel mai recent răspuns: c123456 , utilizator 08:05, 24 Mai 2024
DIn 30.04.legisdlatia s a modificat si se poate proba in instanta eventuala alienare parentala.Alienarea parentală reprezintă procesul prin care unul dintre părinți, intenționat, generează o situație în care copilul ajunge să aibă, fără culpa celuilalt părinte, o relație disfuncțională cu acesta.

Această înstrăinare parentală poate fi constatată exclusiv de către o instanță judecătorească la cererea uneia dintre părți, la cererea procurorului sau la cererea direcției generale de asistență socială în toate litigiile în care urmează să fie dispuse măsuri cu privire la un minor.

Confirmarea unui caz de alienare parentală va avea consecințe juridice importante în ceea ce privește stabilirea domiciliului minorului, a programului de vizită și a exercitării autorității părintești. Mai precis, alienarea parentală va fi considerată unul dintre motivele expres menționate de lege pentru care instanța poate lua în considerare exercitarea exclusivă a autorității părintești de către părintele care este înstrăinat.

Discutati cu avocatul din dosar sau luati legatura cu un avocat care sa va explice ce puteti face in concret si sa va sprjine in acest demers.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Evaluati psihologic copilul, vedeti ce iese de acolo, vorbiti cu avocatul, estimati variante, riscuri, beneficii.
Legea s-a modificat in aprilie 2024, introducand teoria alienarii parentale, dar in legislatie exista deja de vreo 10 ani sub alte pseudo-concepte. Nu este o noutate, nu a fost utilizat neaparat termenul, ci metodele, tacticile. In situatia dvs, pare ca aceasta deja produce efecte, unul din copii e la tata, in ciuda faptului ca instanta a decis domiciliul la mama.

In teoria alienarii parentale, femeile trebuie intotdeauna sa fie considerate suspecte. In aceasta teorie femeile nu sunt sustinute, nu sunt crezute, ba adesea sunt crezute cu probleme la mansarda, acuzate ca-si instraineaza in mod deliberat copiii de tatii lor.

In teoria alienarii parentale, tatal nu trebuie sa arate ca mama ar avea probleme la mansarda. Tatal doar cere stabilirea domiciliului la acesta... impotrivirea mamei, felul in care se opune, de acolo...

In Spania a fost interzisa prin lege utilizarea acestui concept in instante. Unele tari iau masuri impotriva utilizarii acestui concept si similare pentru ca cercetarile au demonstrat ca este o teorie invalida din punct de vedere stiintific, cat si faptul ca submineaza legile domestice si cele internationale in ceea ce priveste drepturile copilului.

Si ce sa faceti... sa nu faceti nimic... faceti cum credeti de cuviinta. Va duceti la psiholog, avocat... orice faceti va puneti in gand sa fie pentru binele copiilor, Domnul sa fie milostiv!

La divort/separare pare sa fie ca statul la coada la butelii, se mai gaseste cate unul care sa vrea sa sara coada, ba baga strambe mai in fata, sa mai plece unii, ba ... se creeaza o multime de posibilitati si situatii, nimeni nu mai stie ce s-a intamplat.

Din experienta personala cat si din cele observate la altii, in cazul parintilor despartiti, chiar daca parintii se inteleg, unii copii trec prin niste trairi in vizitele astea. Daca aveti posibilitati incercati sa mergeti la consiliere ... cum sa ajutati copilul sa se adapteze acestor conditii, de trecere de la o gospodarie la alta, de schimbarea legaturilor si relatiilor personale de la o gospodarie la alta. Mai observati si cum fac alti parinti. Unii nu fac nimic, in mod special... legaturile personale se realizeaza in mod natural.
Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2024
c123456, utilizator
Cele aratate mai sus se refera la Sindromnul alienarii parentale, denumire a unei boli psihologice sau psihiatrice, ceea ce nu este sustinut stiintific. Fenomenul alienarii exista, insa nu boala asociata acestui fenomen.
Ceea ce spuneti dv. mai sus este descrierea bolii asa cum a fost ea facuta de Gardner, ale carui teorii azi nu sunt sustinute.

Instantele din Romania recunosc aceste tratamente ca fiind daunatoare copiilor si incearca masuri pentru a remedia aceste situatii. Legea face la fel.
Trebuie tinut seama insa ca remediile nu trebuie sa raneasca copilul (asa cum, din pacate, ar fi vrut Gardner care ar fi trecut peste orice drepturi ale oricui, numai sa contracareze efectele acestei situatii de alienare).
Nu l-am citit pe Gardner.

Informatiile din mesajul anterior sunt culese din Raportul Raportorului Special despre violenta impotriva femeilor si fetelor, Reem Alsalem (Aprilie 2023, Natiunile Unite) ... si altele.

[ link extern ]

"In ceea ce priveste pseudo-conceptul de alienare parentala, Comitetul a emis un numar de observatii finale in care a indrumat statele parti sa elimine utilizarea alienarii parentale in cauzele judiciare si de a desfasura formare judiciara obligatorie pe violenta domestica, inclusiv impactul acesteia asupra copiilor."

Nu am citit toate cele. Informatii de actualitate cu privire la problemele care decurg din utilizarea acestui pseudo-concept si similare in instante, in contextul divortului/separarii, se gasesc in limba engleza, spaniola, italiana.

Sunt multe chestiuni si treburi. Printre multe probleme, unele ivite din conventiile internationale. Doamne miluieste!

Se idealizeaza legaturile personale parinte-copil. In vremurile astea familiile au unul sau doi copii, mult efort si energie concentrate asupra unuia sau doi copii.
Ultima modificare: Joi, 23 Mai 2024
c123456, utilizator