Bună ziua! Am și eu o intrebare: după cât timp de la decesul unuia din părinți suntem obligați sa deschidem succesiunea? Am auzit ca dacă deschidem succesiunea la peste 2 ani de la deces se plătește un impozit, dar nu știu cât este și dacă este corect ce am auzit.
De asemenea, as mai vrea sa întreb ce se intampla daca nu deschidem succesiunea și cât timp apartamentul poate rămâne pe numele părinților, din care unul decedat.
Mulțumesc mult.
Succesiunea este dechisa prin insusi faptul decesului. A murit persoana, succesiunea e deschisa.
Procedura succesorala se deschide la cererea mostenitorilor, a secretarului Primariei sau a oricarei alte persoane interesate.
Deschiderea procedurii succesorale o puteti face oricand.
Dar, daca dezbaterea succesiunii se finalizeaza (cu emiterea unui certificat de mostenitor de la notar sau a aunei hotarari judecatoresti, de la instanta), in termen de 2 ani de la deces, sunteti scutiti de plata impozitului catre stat. Veti achita doar taxele notariale.
Impozitul este de 1% din valoarea bunurilor.
Bună ziua! A trecut mai mult de 1 am de la decesul mamei iar noi, copii, nu am facut niciun demers pana in prezent legat de deschiderea succesiunii. Trebuia sa facem vreo declaratie pana acum legat de acceptare a succesiunii? Dacă nu am făcut acest lucru înseamnă că nu mai putem mosteni nimic din apartament? Cui rămâne bunul?
Mulțumesc.