avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administratorul este functionar public?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administratorul este functionar public?

Buna ziua!

As dori sa stiu daca administratorul unei asociatii de locatari este functionar public si daca, facand abstractie cu buna-stiinta de cotele de apa (in fiecare luna) pe care i le declar si obligandu-ma la plata unor sume din ce in ce mai mari se face vinovat de abuz in serviciu si vreau sa stiu daca aceasta se subscrie formei continuate.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 18:39, 20 Mai 2024
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Administratorul unei asociatii de locatari nu este functionar public. in sensul Codului administrativ.

Insa :
ICCJ - Decizia III/2002
[ link extern ]
Admite recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie.

În aplicarea prevederilor art. 147 alin. 2 şi ale art. 215^1 din Codul penal, stabileşte:

1. Administratorul asociaţiei de proprietari sau de locatari are calitatea de funcţionar.

2. Fapta acestuia de însuşire, folosire sau traficare, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează constituie infracţiunea de delapidare.
Ultima modificare: Luni, 20 Mai 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc frumos pentru raspuns! Faptul ca de aproape un an de zile ma sileste sa platesc intretinerea pentru doua persoane (desi eu locuiesc de una singura si desi nu are absolut nicio dovada ca in casa asta ar locui vreo alta persoana in afara de mine - i-am si declarat in scris numarul de persoane care locuiesc in apartamentul acesta [anume 1]) poate fi considerat ca si-a insusit in mod nedrept sume de bani pe care le-a folosit in interes propriu?
Între timp Codul penal s-a modificat, însă problema numărului de persoane nu trebuie discutată cu administratorul ci cu președintele asociației de proprietari.

Potrivit art. 30 din legea nr. 196/2018,

(1) Proprietarii din condominii au obligația să notifice președintelui orice schimbare intervenită în structura și numărul membrilor familiei prin deces, căsătorii sau nașteri, persoanele luate în spațiu, precum și locatarii/comodatarii ca urmare a închirierii sau a împrumutării locuinței.

(2) Notificarea prevăzută la alin. (1) se face în scris în termen de 10 zile de la schimbarea intervenită, de la luarea în spațiu, respectiv de la semnarea contractului de închiriere/comodat.

Acum nu vă rămâne decât să contestați lista de plată potrivit art. 28 alin. 3 din legea nr. 196/2018, și/sau să faceți o sesizare către președintele asociației de proprietari în temeiul art. 57 lit. e din lege. [ link extern ]
Cornel Vasile, Consilier juridic
Desi Legea nu ii permite, administratorul meu de bloc este si presedintele asociatiei de proprietari, asa ca tot lui i m-am adresat in insasi calitatea de presedinte pe care o are. Nici nu m-a bagat in seama. Nu a modificat numarul de persoane, nu a oferit niciun document din ce i-am cerut. Ar fi avut voie sa fie si presedinte si administrator (cum am vazut in Lege) doar daca asociatia avea 10 sau mai putin de 10 apartamente, dar noi avem ~30.
Dar cenzor și comitet executiv nu aveți ?

Nu-mi place să recomand asta, dar în această situație va trebui să vă adresați compartimentelor prevăzute la art. 1o din lege, deși există riscul deschiderii unei reale „Cutie a Pandorei”.

BEva87 a scris:

Desi Legea nu ii permite, administratorul meu de bloc este si presedintele asociatiei de proprietari, asa ca tot lui i m-am adresat in insasi calitatea de presedinte pe care o are. Nici nu m-a bagat in seama. Nu a modificat numarul de persoane, nu a oferit niciun document din ce i-am cerut. Ar fi avut voie sa fie si presedinte si administrator (cum am vazut in Lege) doar daca asociatia avea 10 sau mai putin de 10 apartamente, dar noi avem ~30.

robert1958, utilizator