Buna ziua.
Sunt insarcinata in 9 saptamani, am primit recomandare din partea medicului ca sa mi se reduca programul de lucru de la 8 la 6 ore (am si adeverinta).
Care este legea exacta care se refera la acest drept?
Exista situatii cand angajatorul poate refuza acest drept al gravidei ?
OUG nr. 96 din 14 octombrie 2003 privind protecția maternității la locurile de munca
art. 13
În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menținerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale.
art. 27
(1) Încălcarea următoarelor dispoziții constituie contravenție și se sancționează astfel:a
......
b) încălcarea dispozițiilor prevăzute la art. 9, 10, art. 12 alin. (3), art. 13-15, 19, art. 20 alin. (2) și (4), art. 21 alin. (1) și (2), cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
....
(2) Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor contravenționale corespunzătoare se fac de către: a) inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă pe a căror rază teritorială se afla sediul sau, după caz, domiciliul angajatorului și, respectiv, de către personalul împuternicit al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, pentru contravențiile la dispozițiile prevăzute la art. 6, art. 7 alin. (1), art. 8, 9, art. 12 alin. (3), art. 13, art. 17 alin. (1), art. 18, art. 19 alin. (1) și (4), art. 20 alin. (2) și (4), art. 21 alin. (1) și (2) și art. 26 alin. (1);
...