avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună ziua am și eu o întrebare referitoare la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună ziua am și eu o întrebare referitoare la zilele de sărbătoare ...

Bună ziua am și eu o întrebare referitoare la zilele de sărbătoare legală. Lucrez într un S.R.L , două cu două adică 12 ore de muncă azi 12 mâine și liber două zile. Menționez ca în contractul de muncă am trecut 8 ore pe zi 40 pe săptămână , luna aceasta norma este de 160 de ore eu am 168 de ore lucrate fizic adică 14 zile de 12 h , din acestea 14 zile în două am prins sărbătoare legală. Angajatorul m a forțat să i cedez două zile de concediu spunând ca nu ma poate plăti deoarece din cauza zilelor de sărbătoare legală nu mi ating norma , deoarece spun ei ca ele se scad din norma. Este normal ? Și legal ? Să mă pui să îți recuperez zilele de sărbătoare legală chiar dacă eu le am muncit?
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Este informat prost angajatorul dvs .. il puteti intreba unde scrie ce v-a comunicat ?

2. Norma se refera la zilele lucratoare din luna , nu la numarul de zile lucrate.

3. Mai comunicati acelui angajator , daca tot este asa de bine informat !!!! , ce prevederi incalca din Codul Muncii:
- durata timpului de munca din contract... este 8 ore/zi si nu 12 ore/zi 2 zile si 2 zile repaus
- art.115 alin.2 C.mun. : Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.

- art.142 C.mun. :
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

4. Puteti sesiza ITM-ul.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Multumesc din suflet urmeaza sa iau legatura cu un contabil pentru calcularea salariului si mai apoi o sesizare la itm intrucat angajatorul meu spune ca este legal sa ne treaca ca si cum am stat acasa de sarbatoarea legala dar noi de fapt am muncit , altfel nu ma pot plati si mai si cer sa recuperam ziua aceea de o trec ei fictiv liber ca altfel sustin ca nu ne pot platii. Prosteala pe fata, dar lucrurile nu vor ramane asa, pentru drepturile mele ma voi duce pana in panzele albe
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
În sărbătorile legale, dv trebuia sa fiți plătiți dublu sau sa va dea liber în alta zi ca și compensare, nici de un sa o recuperați prin munca. Practic, dacă o recuperați, patronul câștiga în avantajul lui doua zile. Halal patron. Trebuie raportat urgent la itm pt asemena mizerii.
Ultima modificare: Vineri, 24 Mai 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~