avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am lucrat la o firma ca șofer pe basculanta, dar mi ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am lucrat la o firma ca șofer pe basculanta, dar mi am dat demisia ...

Am lucrat la o firma ca șofer pe basculanta, dar mi am dat demisia la zi la câteva zile după un incident neplăcut pe terasament ( bascula a făcut arc închis cu înaltele și a bubuit bordul mașinii și cauciucurile). Acum angajatorul mi a imputat dauna la 36000 lei. Eu era sa mor în acea zi, am basculat unde bascula toată lumea. De ce sunt tras eu la răspundere pentru lipsa lor de protecție și siguranță? Am șanse de câștig dacă ii dau în judecata?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:32, 23 Mai 2024
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
" ..arc închis cu înaltele și a bubuit bordul mașinii și cauciucurile .." din cauza cui s-a produs acest incident?

El poate sa va impute orice , important este ca nu are cum sa va retina bani fara acordul dvs sau o hotarare judecatoreasca.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Mai 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
Locul de basculare era amplasat acolo (sub inalte) de către inginer. Toți șoferii basculau în acel loc. Nenorocirea s a produs la mine.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Angajatorul are obligaţia să asigure securitatea şi sănătatea salariaţilor în toate aspectele legate de muncă.

Prin urmare, nu se stia ca se poate produce acel " arc.."?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mai mult ca sigur se știa ca acest lucru se poate întâmpla. Dat fiind, (din auzite) cu o săptămână inainte s a produs un incident asemănător pe un alt terasament cauzând moartea șoferului ( a fost carbonizat).
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Evenimentul produs trebuie cercetat de catre angajator conform prevederilor legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art.5 lit.f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
In cazul prezentat de dvs. este vorba de un incident periculos. Prin PV de cercetare se stabilesc responsabilitatile si sanctiunile administrative, respectiv masurile pentrue vitarea unor evenimente similare.
Suma de imputat se stabileste dupa devizul de reparatii, iar repartizarea sumelor imputate se face celor gasiti responsabili de producerea evenimentului, proportional cu responsabilitatea inregistrata.
Cereti PV de cercetare de la angajator, vedeti responsabilitatile stabilite si modul de impartire a daunelor.
Este dreptul dvs. sa deschideti actiune in instanta. Angajatorul trebuie sa anexeze PV de cercetare la cererea instantei daca dvs. nu il detineti/ nu l-ati primit.
Pentru cazul cu persoana decedata, ce s-a stabilit prin PV de cercetare accident de munca de catre ITM ? Daca nu s-a facut cercetare de catre ITM (greu de crezut fiind vorba de deces care se anunta lam parchet) puteti sa sesizati dvs. ITM, in scris, cu nr. de inregistrare/ data.

~ final discuție ~