Am deschis un ONG, asociație culturală - organizare expoziții, organizare de lecții de pictură, de muzică, etc.(toate documentele au fost scoase săptămâna asta). Asociația nu va avea angajați, iar singurul profit va proveni din donații, sponsorizări și contribuții ale membrilor. De asemenea, asociația are doar 3 asociați și am câteva întrebări legate de contabilitate:
1. Dpdv legal, suntem obligați să angajăm un contabil lunar? Toți contabilii abordați ne-au prezentat un plan lunar de plată (plus încă o sumă ptr bilanțul anual).
2. Este posibil ca administratorul asociației (în acest caz președintele ONG-ului) să țină contabilitatea?
3. Este posibilitatea de a depune toate actele necesare la finalul anului fiscal la ANAF fără fie nevoie de contabil? (Desigur, verificate de un cenzor)
Nu aveți nevoie de un contabil permanent care sa va tina contabilitatea luna de luna. Obligatoriu va va trebui un contabil care sa va întocmească și semneze bilanțul anual. Pentru asta puteți colabora cu un contabil autorizat membru CECCAR în baza unui contract de prestari servicii contabile și cu factura in baza careia il platiti, pentru cele câteva zile cat ii trebuie sa va facă și semneze bilanțul. Asta înseamnă cam prin luna aprilie când e termen de depunere a bilantului la ong-uri.
În rest, dumneavoastră sau oricare membru al asociației dacă va pricepeti puteți sa va țineți contabilitatea primara luna de luna, sa va completați registrul de casa, sa va faceți balanta măcar odată la final de trimestru și cea anuala (asta ultima in baza căreia se intocmeste bilantul) și sa va depuneti declaratia 101 pentru ong-uri tot anual în februarie.
Toate actele contabile inca cu cele de la infiintare (facturi, chitanțe, bonuri fiscale, extrase de la contul bancar al asociației, balante, bilanturi, contracte incheiate de asociatie) sa le păstrați cu atentie indosariate pentru minim 5 ani pentru a le putea prezenta la un eventual control.