avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna seara azi mi a fost luat permisul pentru ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna seara azi mi a fost luat permisul pentru neacordare de prioritate ...

Buna seara azi mi a fost luat permisul pentru neacordare de prioritate unei dube de jandarmi ,menționez ca masina a avea doar semnalele luminoase nu și cele acustice .Am șanse dacă fac contestație sa câștig sau sa aștept 60 de zile
5 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Lumina albastra e cea care va obliga sa acordati prioritate, nu sunetul. Asa ca nu are rost sa faceti plangere.
13 din 14 utilizatori consideră
acest răspuns util

Adalbert Gabriel Gazdovici a scris:

Lumina albastra e cea care va obliga sa acordati prioritate, nu sunetul. Asa ca nu are rost sa faceti plangere.

Gresit. Utilizarea doar semnalelor luminoase fara cele acustice, nu obliga la nimic. Autospeciala nu circula in acel moment in regim prioritar,
Numai in momentul in care se utilizeaza semnalale luminoase impreuna cu cele acustice autospeciala se afla in regim prioritar. Doar in acel moment poate incalca unele reguli de circulatie,

Reg. OUG 195/2002 ART 91
(2) Semnalele mijloacelor de avertizare luminoasă pot fi folosite și fără a fi însoțite de cele sonore, în funcție de natura misiunii ori de condițiile de trafic, situație în care autovehiculul respectiv nu are regim de circulație prioritară.
Ultima modificare: Duminică, 26 Mai 2024
Instructor auto Mircea Crisan, utilizator
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Giovani11 a scris:

Buna seara azi mi a fost luat permisul pentru neacordare de prioritate unei dube de jandarmi ,menționez ca masina a avea doar semnalele luminoase nu și cele acustice .Am șanse dacă fac contestație sa câștig sau sa aștept 60 de zile

Din moment ce nu avea in functiune semnalele acustice duba de jandarmi nu circula in acel moment in regim prioritar. Trebuia sa respecte toate regulile rutiere la fel ca si ceilalti participanti la trafic. Nu aveau nici o prioritate speciala.

In mod normal ai sanse sa castigi. Dar mai sunt si alte semne de intrebare, mai sunt necesare unele lamuriri.. Nu circula duba totusi pe un drum prioritar? Nu aveau prioritate de dreapta? In procesul verbal pe baza carui articol v-au susendat permisul? Cine v-a suspendat permisul? Politia rutiera sau jandarmii? In procesul verbal ati mentionat ceva ? Ati avut martori sau inregistrari, pentru situatia ca nu vor recunoaste faptul ca nu aveau in functiune semnalele acustice?
Ultima modificare: Duminică, 26 Mai 2024
Instructor auto Mircea Crisan, utilizator

Duba m-a depășit pe DN , am fost doar noi pe drum din fata numai venea alta masina ,permisul mi-a fost luat de cei de la rutiera iar în procesul verbal este trecut og 195 /2002 am cautat și eu pe google acel paragraf și face referire doar la coloana oficiala .Am spus în procesul verbal ca duba avea doar semnalele luminoase nu și cele acustice.
Ultima modificare: Luni, 27 Mai 2024
Manuela Rășină, administrator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inseamna ca nu v-a suspendat permisul pentru neacordare de prioritate. Ci pe baza art 101 din OUG 195/2002:

(3) Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
c) nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloană;

Care sunt regulile de circulatie in acest caz? Aflam citind art 93 din reg. aplicare OUG:

Conducătorii de autovehicule care se apropie de o coloană oficială o pot depăși dacă li se semnalizează această manevră de către polițistul rutier. Se interzice altor participanți la trafic intercalarea sau atașarea la o astfel de coloană oficială.

Deoarece coloanele oficiale sunt insotite de echipaje ale Politiei Rutiere avand in functiune semnalele speciale de avertizare sonore si luminoase circula si in regim prioritar. Inseamna ca au si prioritate de trecere impreuna cu autospeciala de politie.

Dar ca sa intelgem mai bine termenul "coloana oficiala" trebuie sa citim Art. 6 din OUG 195/2002 unde il avem definit:

11. coloană oficială - unul sau mai multe vehicule care circulă pe drumul public și sunt însoțite de unul sau mai multe autovehicule ale poliției rutiere, care au în funcțiune semnale speciale de avertizare sonore și luminoase de culoare roșie;
De aici rezulta ca avem de a face cu o coloana oficiala doar atunci cand coloana este insotita de un echipaj la Politiei Rutiere care obligatoriu trebuie sa aiba in functiune semnalele SONORE si cele luminoase. Ceea ce inseamna ca in momentul in care echipajul de politie nu mai utilizeaza semnalele luminoasa sau cele sonore nu mai avem o coloana oficiala, in intelesul definitiei din codul rutier.

In consecinta daca in momentul in care ati depasit, sau v-ati intercalat in "coloana oficiala" echipajul de la politia rutiera nu avea in functiune semnalele sonore, nu ati depasit o "coloana oficiala". Si ati fost sanctionat gresit pe baza art. 101 3) OUG 195/2002. Si ati avea argumente sa castigati contestatia in cazul in care faceti o plangere contravetionala.. Dar trebuie sa veniti cu probe care sa dovedeasca faptul ca echipajul nu avea in functiune semnalele sonore. Proba poate sa fie un martor, sau o filmare. Puteti cere chiar filmarea sde la echipajul de la Politai Rutiera, daca exista. Faptul ca ati mentionat ca procesul verbal ca duba de la jandarmi nu avea in functiune semnalele sonore, nu are relevanta. Pentru ca ceea ce e important e daca echipajul de politie avea in functiune in momentul in care ati intrat depasire semnalele sonore. Daca nu ati fi semnat procesul verbal atunci politistul era obligat sa puna un martor sa semneze, sau sa consemne ca constatea contrventiei s-a facut pe baza filmarii cu apartul radar. Iar in cazul acesta stiam sigur daca exista o filmare. Si puteati dovedi astfel usor daca in momentul in care ati depasit erau sau nu erau in functiune semnalele sonore ale echipajului.

In schimb daca echipajul de politie avea in functiune si semnalele sonore. nu prea mai aveti ce sa mai faceti. Ati primit sanctiunea corecta. Mai sunt sperante doar in situatia in care agentul de politie a completat eronat in procesul-verbal de constatare a contraventiei, sau a omis sa completeze unul dintre elementele obligatorii de la art. 180 1) din Reg. OUG 195/2002. In acel caz procesul verbal ar deveni nul.
Articolul 180
(1) În cazul în care constată încălcări ale normelor rutiere, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contravenției, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1A, care va cuprinde în mod obligatoriu: data, ora și locul unde este încheiat; gradul profesional, numele și prenumele agentului constatator, unitatea din care acesta face parte; numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința contravenientului, numărul și seria actului de identitate ori, în cazul cetățenilor străini, al persoanelor fără cetățenie sau al cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, seria și numărul pașaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberării acestuia și statul emitent; descrierea faptei contravenționale, cu indicarea datei, orei și locului în care a fost săvărșită, precum și arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravitații faptei și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția; numărul punctelor-amenda aplicate și valoarea acestora, posibilitatea achitării de către persoana fizica, în termen de cel mult două zile lucrătoare, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, sancțiunea contravențională complementara aplicată și/sau măsura tehnico-administrativă dispusă; indicarea societății de asigurări, în situația în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale; termenul de exercitare a caii de atac, semnătura agentului constatator și unitatea de poliție la care se depune plângerea.




Ultima modificare: Duminică, 26 Mai 2024
Instructor auto Mircea Crisan, utilizator

Alte discuții în legătură

Permis retinut neacordare prioritate ambulanta CatalinANdrei19 CatalinANdrei19 buna ziua ... zilele recente am fost oprit de politia rutiera cu MCV, pentru neacordare prioritate ambulanta . pe PV este trecut ca aceasta avea in functiune ... (vezi toată discuția)
Buna! o ambulanta cu semnale acustice si vizuale in functiune, ... adisor17 adisor17 buna! o ambulanta cu semnale acustice si vizuale in functiune, poate depasi pe linie continua si sa circule pe contrasens? (vezi toată discuția)
Mă lovesc de o problemă frustrantă. acum un an mi-a fost reținut ... ionutdragan11 ionutdragan11 mă lovesc de o problemă frustrantă. acum un an mi-a fost reținut carnetul pe motiv ca nu am oprit la semnalele polițistul. semnalele acestuia nu au ... (vezi toată discuția)