avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna seara, Am un apartament in regim hotelier pe ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna seara, Am un apartament in regim hotelier pe platforma Aibnb ...

Buna seara,
Am un apartament in regim hotelier pe platforma Aibnb pentru care am primit aprobarea vecinilor limitrofi si obtinut Certificatul dr functionare de la Ministerul Turismului si Antreprenoriatului.
Asociatia de proprietari a facut o adunate generala in care au stabilit o taxa de 200 Ron lunar pentru "Imbunatatiri confort" si mi au cerut sa semnez un "Acord"
Eu am refuzat dar am pe nota de plata de intretinere aceasta suma.
Am cerut explicatii la Asociatie prin mail dar nu mi au raspuns.
Este corect ca Asociatia de Proprietari sa mi tacseze aceasta suma?
Cel mai recent răspuns: Ovideel , utilizator 17:41, 18 Iulie 2024
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cheltuielile asociației de proprietari reprezintă acele cheltuieli legate de exploatarea, repararea, întreținerea, modernizarea, reabilitarea proprietății comune, precum și cheltuielile cu serviciile de care beneficiază proprietarii și care nu sunt facturate acestora în mod individual.

Prin urmare, daca A.G. a decis ca este necesara o anumita suma pentru imbunatatirea confortului in acle imobil , sunteti obligat sa platiti acea suma stabilita lunar, ca si proprietar al apartamentului.
Nu este o taxa legală, mai ales ca va e cerută doar dvs. și nu are legătură cu proprietatea comuna, dar nu puteți scăpa de ea (acum o plătiți), până nu dați în judecată asociația pentru anularea acelei hotărâri ilegale și restituirea sumelor ilegal încasate .

Angajați un avocat și cereți instanței ca intimatul, asociația, să vă plătească și cheltuieli de judecată.

Temeiul legal al cererii dvs. de chemare în judecată e art. 52 alin 1 din legea 196/2018.

Ultima modificare: Duminică, 26 Mai 2024
latka, utilizator
Multumesc pentru raspuns.
Chiar asa m am gindit sa procedez.
Platesc,dupa care vor vi obligati sa mi ramburseze sumele platite si cheltuieli de judecata.
Eu nu am semnat acel acord intocmit de Asociatie.
Cred ca daca il semnam nu aveam alternative.

latka a scris:

Nu este o taxa legală, mai ales ca va e cerută doar dvs. și nu are legătură cu proprietayea comuna,cdar nu puteți scăpa de ea (acum o plătiți), până nu dați în judecată asociația pentru anularea acelei hotărâri ilegale și restituirea sumelor ilegal încasate
Angajați un avocat și cereți instanței ca intimatul, asociația, să vă plătească și cheltuieli de judecată.
Temeiul legal al cererii dvs. de chemare în judecată e art. 52 alin 1 din legea 196/2018.

Poate nu m am exprimat corect,mi se cere o suma in plus fata de ceea c'è platesc normal la intretinere ca toti cei proprietari.
Imi cer aceasta suma pentru ca ei considera ca folosind apartamentul in regim hotelier trebuie sa platesc in plus .
Motiveaza ca se creaza trafic,ca turistii care vin se schimba,ca folosesc liftul cu trolere, motive de genul asta.
Asociatia nu imi ofera nici o imbunatatire confort,totul platesc la intretinere.
Nu am avut nici o reclamatie,turistii sunt inregistrati pe AIRBNB si daca provoaca daune platesc despagubiri sau daca fac galagie pot fi evacuati.
Astea sunt regulile AIRNB.

Cornel Vasile a scris:

Cheltuielile asociației de proprietari reprezintă acele cheltuieli legate de exploatarea, repararea, întreținerea, modernizarea, reabilitarea proprietății comune, precum și cheltuielile cu serviciile de care beneficiază proprietarii și care nu sunt facturate acestora în mod individual.

Prin urmare, daca A.G. a decis ca este necesara o anumita suma pentru imbunatatirea confortului in acle imobil , sunteti obligat sa platiti acea suma stabilita lunar, ca si proprietar al apartamentului.

3 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Continuati sa visati doamna alimentata de opiniile domnului LATKA!

Puteti sa faceti orice si e degeaba. Este corecta sa "TAXEZE" suma, dupa cam v-a spus domnul Cornel Vasile.
200lei e asa de bun simt . La noi toti ce inchiriaza au 500lei lunar.

Legea e lege. Mai exact legea 196 /2018
[ link extern ]

Conventia este pentru stabilirea unor cheltuieli care sunt peste normal . Adica daca erati o firma de exemplu in bloc un cabinet de stomatologie unde urca zilnic zeci de oameni de acolo nu sunt mereu decat 3 4 persoane constant se face o conventie in care zice va trecem 25 persoane pentru calcul lift ca atat am observat noi zilnic si noi pentru ele platim la lift in plus.
Iar la apa calda si rece la fel 25 persoane ca va curge apa constant si se spala toti pe maini cand ajung.

Sau daca erati un spatiu de ex AVON unde vin 100 insi zilnic (la lift) dar la apa le trecem 20 insi ca nu toti consuma ca la un cabinet medical.

Convenție este prevazuta la articolul 40.
Nu aveti acordul asociatiei nu inchiriati nimic. Cine a stabilit vecinii limitrofi?
Probabil ati prin curaj cu "SAU" asta din
Ordinul 510/2022
d) acordul asociaţiei de locatari/proprietari sau acordul proprietarilor cu care operatorul economic persoană fizică are pereţi comuni, pe plan orizontal şi vertical, din care să rezulte activităţile ce urmează a fi desfăşurate în structura de primire turistică respectivă;

Ia vedeti aici ce se intampla daca asociatia face asa brusc o sesizare referitoare la nr de persoane si automat nr de inchirieri la ANAF:
[ link extern ]