avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1171 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se cheama moștenitorii unui moștenitor decedat la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se cheama moștenitorii unui moștenitor decedat la toate CM suplimentare?

Bunica decedată, unul din copii (mama mea) decedat după 2 ani, apoi, pe una din cele două proprietăți ce apartineau bunicilor (fără alți coproprietari), s-a dezbatut moștenirea, eu ca nepot și tatal am fost chemați la notar și am dezbătut moștenirea (s-a emis CM).
Dar după alți 3 ani s-a dezbătut la același notar cealaltă proprietate, însă eu și tatal n-am mai fost chemați, s-a emis CM suplimentar (după care avem duplicat emis de notariat, nu sunt doar vorbe); după 1 an a murit și bunicul, apoi au mai trecut 2 ani.

1. E legal faptul că n-am mai fost chemați la a doua dezbatere?
Dacă nu, presupun că acel CM se poate anula din acest motiv.
Dacă se poate anula, se poate anula doar în instanță, sau notarul poate să-și repare singur greșeala?

2. Menționez și o situație ciudată: am primit de la unchi un extras de carte funciară (pentru a doua proprietate) în care el apare ca și coproprietar alături de mama mea, dar un alt notar a accesat cartea funciară (mama avea ultimul domiciliu în alt județ) și acolo apare tot bunica, ca și cum nu s-ar fi emis CM sau nu s-a inregistrat. E posibil să fie un fals (e fișier digital și unchiul se pricepe la creat PDF-uri cu tabele, identice cu cele oficiale)? Sau e alt motiv?
Cel mai recent răspuns: mihai335 , utilizator 17:24, 27 Mai 2024
Am găsit unele răspunsuri în legea 36/1995, articolele 119 (alin 1, 2, 3) și art 120 (alin 2), dar nu știu dacă aceste articole mai sunt valabile ca atare (legea a suferit modificări).

De asemenea legea nu e clară când unul din moștenitori e și el decedat (ca notar, nu poți chema decedatul, dar ești obligat în mod explicit să chemi moștenitorii acestuia?). Sau nu am găsit eu o astfel de precizare.
Ultima modificare: Luni, 27 Mai 2024
mihai335, utilizator

~ final discuție ~