avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparație țeavă canal etajul 2 care trece prin ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparație țeavă canal etajul 2 care trece prin plafonul etajului 1

Bun găsit. Eu locuiesc la etajul 1 (din 2) iar țeava de canalizare a celui de la etajul superior trece prin plafonul meu spre conducta/coloana aferentă ( ap.4, 8 și 12). La el în casă a schimbat, la mine pe pereți curge rahat și este o mare gaură în tavan( a spart planșeul cu barosul ca să ”dea cădere țevilor de scurgere”). Meșterii pe care eu i-am chemat să repare au spus că acea țeavă este parte comună și trebuie reparată pe Asociație ( cheltuieli repartizate pe cota parte indiviză). În septembrie 2022 am sesizat în scris+fotografii trimise pe grupul Asociației, precum că trebuie reparată o parte comună, la care am primit răspuns că această problemă va fi ”discutată la o dată ulterioară” ( nefiind o prioritate pentru nimeni altcineva decât pentru mine). Cei de la Compartimentul Asociații de Proprietari din Primărie mi-au răspuns că este obligația Asociației să constituie un fond de reparații pentru părțile comune ( avem fond consituit, dar numai pentru reparații acoperiș). Azi în mai 2024 țeava dintre etaje este și mai ruginită, tavanul mai găurit/crăpat de la infiltrații, pereții tot mai murdari, toți vecinii îmi țipă că eu nu-mi repar ce este la mine în casă ( deși țeava respectivă folosește doar celui de deasupra), iar administratorul dă din umeri și-mi spune că dacă vreau răspuns/soluție la această problemă să plătesc o consultație la Federația Asociațiilor de Proprietari din localitate. Bănuiesc că dacă mă adresez unui avocat/instanței , cheltuielile de judecată vor fi mult mai mari decât costul reparației pentru 70 cm țeavă ruginită/degradată, iar energia ( fizică, psihică, sufletească, karmică ) consumată infinit mai mare... Oare sunt obligată să aștept ani de zile această reparație: până cade țeava sau până la discuția de la o dată ulterioară?
Ultima modificare: Luni, 27 Mai 2024
BiancaAnaP, utilizator
Verificatia discutia :

www.avocatnet.ro/forum/discu...
Mulțumesc, dar răspunsurile nu m-au lămurit (ba dimpotrivă), iar link-urile nu mai sunt valide. Din cele scrise intuiesc faptul că eu de la etajul 1 fiind singura interesată de această reparație trebuie să o fac din fonduri proprii după noile normative, pe toată coloana, aceasta fiind calea cea mai scurtă. Cei trei meșteri diferiți pe care i-am chemat au refuzat să intervină doar la mine, motivând că țeava respectivă ( de fontă, montată în Y) este parte comună , iar reparația presupune accesul de sus în jos la țeavă, deci ar fi necesară notificarea vecinului de deasupra de către administrator și împărțirea cheltuielilor... Asta în condițiile în care dânsul a spart planșeul mai mult decât ar fi fost necesar ( dacă aș putea atașa foto aș face-o) și susține că toate crăpăturile apărute ulterior sunt ”de la trepidații” nu de la infiltrații ( mucegaiul de lângă țeavă și urmele de scurgeri sunt dovada că rahatul mustește adesea și se prelinge la mine în casă). Cum pot pune link spre fotografii?
1 din 10 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tot ce este pe proprietatea dvs. este in intretinerea dvs. si nu este parte comuna. E adevarat ca solutia tehnica a contructorului, de la acea vreme, nu e cea mai "fericita".
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@latka

Aveți și o motivare în drept la susținerea dvs ?

Adică vreți să spuneți că cheltuielile prilejuite de inlocuirea țevii de scurgere (degradate datorită vechimii), care nu este parte comună dar este în folosința exclusivă a celui de deasupra și trece prin apartamentul celui de jos, cad în sarcina celui din urmă ?
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2024
robert1958, utilizator
2 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dar dvs. aveți vreo motivare în drept, pentru contrariu ? Ce e aia folosință exclusivă a CE ? E proprietatea celui de sus?

Eu am explicat în alte postări, ca dacă e proprietatea celui de sus, atunci el are dreptul sa intervină oricând pentru a-și întreține proprietatea. Vecinul de jos să-i dea o cheie.

robert1958 a scris:

@latka

Aveți și o motivare în drept la susținerea dvs ?

Adică vreți să spuneți că cheltuielile prilejuite de inlocuirea țevii de scurgere (degradate datorită vechimii), care nu este parte comună dar este în folosința exclusivă a celui de deasupra și trece prin apartamentul celui de jos, cad în sarcina celui din urmă ?