avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparație țeavă canal etajul 2 care trece prin ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparație țeavă canal etajul 2 care trece prin plafonul etajului 1

Bun găsit. Eu locuiesc la etajul 1 (din 2) iar țeava de canalizare a celui de la etajul superior trece prin plafonul meu spre conducta/coloana aferentă ( ap.4, 8 și 12). La el în casă a schimbat, la mine pe pereți curge rahat și este o mare gaură în tavan( a spart planșeul cu barosul ca să ”dea cădere țevilor de scurgere”). Meșterii pe care eu i-am chemat să repare au spus că acea țeavă este parte comună și trebuie reparată pe Asociație ( cheltuieli repartizate pe cota parte indiviză). În septembrie 2022 am sesizat în scris+fotografii trimise pe grupul Asociației, precum că trebuie reparată o parte comună, la care am primit răspuns că această problemă va fi ”discutată la o dată ulterioară” ( nefiind o prioritate pentru nimeni altcineva decât pentru mine). Cei de la Compartimentul Asociații de Proprietari din Primărie mi-au răspuns că este obligația Asociației să constituie un fond de reparații pentru părțile comune ( avem fond consituit, dar numai pentru reparații acoperiș). Azi în mai 2024 țeava dintre etaje este și mai ruginită, tavanul mai găurit/crăpat de la infiltrații, pereții tot mai murdari, toți vecinii îmi țipă că eu nu-mi repar ce este la mine în casă ( deși țeava respectivă folosește doar celui de deasupra), iar administratorul dă din umeri și-mi spune că dacă vreau răspuns/soluție la această problemă să plătesc o consultație la Federația Asociațiilor de Proprietari din localitate. Bănuiesc că dacă mă adresez unui avocat/instanței , cheltuielile de judecată vor fi mult mai mari decât costul reparației pentru 70 cm țeavă ruginită/degradată, iar energia ( fizică, psihică, sufletească, karmică ) consumată infinit mai mare... Oare sunt obligată să aștept ani de zile această reparație: până cade țeava sau până la discuția de la o dată ulterioară?
Ultima modificare: Luni, 27 Mai 2024
BiancaAnaP, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă nu ați observat, în „cauza dedusă judecății” pentru care am interpretat art. 30 alin. 4, nu era nimeni plecat în străinătate, iar ceea ce s-a produs a fost ca urmare a faptului că „La el în casă a schimbat, la mine pe pereți curge ra..t și este o mare gaură în tavan ( a spart planșeul cu barosul ca să ”dea cădere țevilor de scurgere)”,

Chiar și în situația în care se va ajunge în instanță, potrivit art. 9 alin. 3 din legea nr. 287/2009 cu privire la Codul civil,

„ Interpretarea legii de către instanţă se face numai în scopul aplicării ei în cazul dedus judecăţii”

iar ipoteza în care proprietarul de la parter ar fi putut fi plecat în străinătate când cel de la etaj a a schimbat un tronson din țeava de scurgere și „ a spart planșeul cu barosul ca să dea cădere țevilor de scurgere” printr-o acțiune gândită din timp, nu constituie un argument care să-l exonereze pe cel de la etaj în privința suportării cheltuielilor pentru lucrările de reparații necesare ca urmare a acțiunii sale, deci cel de la etaj va fi obligat să suporte cheltuielile chiar și în aplicarea art. 30 alin. 5 din legea nr.196/2018.

Pe de altă parte omiteți faptul că o țeavă de scurgere, de fontă cum este cea din topik, oblică sau verticală, are o durată de viață de multe zeci de ani și nu se sparge doar așa, de râs, iar dacă se înlocuiește la un moment dat, preventiv datorită vechimii, va mai „supraviețui” încă alte zeci de ani fără a avea nevoie de o supraveghere atentă prin „accesul neîngrădit” al celui de la etajul superior.

Altfel, ar trebui că cel de la parter să doarmă lângă țeava de scurgere, pentru ca, nefiind supraveghetă permanent, nu cumva să se spargă pe timpul nopții, iar cel de la etaj să aibă „acces neîngrădit” ca să preia supravegherea și când cel de la parter este plecat la serviciu sau la cumpărături.

Așadar, dacă vreți să inventați în continuare fel și fel de ipoteze care nu au nici un fel de legătură cu „cauza dedusă judecății” de către utilizatorul BiancaAnaP, și care nici nu ar putea fi fructificate într-un eventual proces, nefiind utile cauzei, sunteți liber să o faceți dar pe mine vă rog să mă „săriți”.


latka a scris:



...........................................................................................


Ultima modificare: Vineri, 31 Mai 2024
robert1958, utilizator

~ final discuție ~