Bun găsit. Eu locuiesc la etajul 1 (din 2) iar țeava de canalizare a celui de la etajul superior trece prin plafonul meu spre conducta/coloana aferentă ( ap.4, 8 și 12). La el în casă a schimbat, la mine pe pereți curge rahat și este o mare gaură în tavan( a spart planșeul cu barosul ca să ”dea cădere țevilor de scurgere”). Meșterii pe care eu i-am chemat să repare au spus că acea țeavă este parte comună și trebuie reparată pe Asociație ( cheltuieli repartizate pe cota parte indiviză). În septembrie 2022 am sesizat în scris+fotografii trimise pe grupul Asociației, precum că trebuie reparată o parte comună, la care am primit răspuns că această problemă va fi ”discutată la o dată ulterioară” ( nefiind o prioritate pentru nimeni altcineva decât pentru mine). Cei de la Compartimentul Asociații de Proprietari din Primărie mi-au răspuns că este obligația Asociației să constituie un fond de reparații pentru părțile comune ( avem fond consituit, dar numai pentru reparații acoperiș). Azi în mai 2024 țeava dintre etaje este și mai ruginită, tavanul mai găurit/crăpat de la infiltrații, pereții tot mai murdari, toți vecinii îmi țipă că eu nu-mi repar ce este la mine în casă ( deși țeava respectivă folosește doar celui de deasupra), iar administratorul dă din umeri și-mi spune că dacă vreau răspuns/soluție la această problemă să plătesc o consultație la Federația Asociațiilor de Proprietari din localitate. Bănuiesc că dacă mă adresez unui avocat/instanței , cheltuielile de judecată vor fi mult mai mari decât costul reparației pentru 70 cm țeavă ruginită/degradată, iar energia ( fizică, psihică, sufletească, karmică ) consumată infinit mai mare... Oare sunt obligată să aștept ani de zile această reparație: până cade țeava sau până la discuția de la o dată ulterioară?
Mi-ati citat mesajul care se afla fix deasupra mesajului dv. ultim,. dar nu mi-ati putut arata unde mi-ati raspuns. Nu discut despre 30 din lege alin. 5, ci despre 4, nu vad raspuns, scuze.
@robert1958
Sincer as dori sa inchei discutia cu dvs. aici, lucrurile alea pe care le-ati scris dvs. le stiu, dar nu ma intereseaza, nu spun nimic nou.
I-am si raspuns utilizatoarei care a deschis subiectul in acelasi sens ca are nevoie de dovezi pentru a proba vina celui de la etajul 1 in sensul dat de art. 30 alin. 5.
As dori pe viitor sa va folositi de propriile argumente.
Numai cine nu munceste si gindeste, dar nu scrie, nu greseste.
Mergeti pe mesaje in su, nu-l mai copii. Este exact sub cel al dvs., de cind ati citat din statut art. 17
Liliana Gradinaru a scris:
Mi-ati citat mesajul care se afla fix deasupra mesajului dv. ultim,. dar nu mi-ati putut arata unde mi-ati raspuns. Nu discut despre 30 din lege alin. 5, ci despre 4, nu vad raspuns, scuze.
Uite, inclusiv modul asta de comunicare este neplacut. Nu inca agresiv, dar sigur neplacut. Ia-ti singur, nu ma chinui eu!
Pe de alta parte, exista un efort de a cita mereu, in mod inutil, alte mesaje irelevante.
Asta nu place nimanui.
Bun, mesajul tau: „Am replicat ca daca ar fi un drept de servitute, proprietarul fondului dominant nu are acces neingradit sa-si supravegheze, intretina si repare acea teava. Prin urmare nu e un drept real de servitute, pentru ca, de exemplu, daca proprietarul fondului aservit nu locuieste acolo, cel de pe fondul dominant nu poate preintimpina si repara nici o defectiune de pe teava care se afla in spatiul fondului aservit.
Cum s-ar putea aplica art. 30 alin 5 in cazul asta ? Sunt cu adevarat daune provocate din vina celui de sus, daca cel de deasupra nu are acces pe fondul aservit ?”.
De ce acces neingradit? Cred ca este o servitute negativa, nu vad de ce accesul este necesar sa fie neingradit. Independent ca locuieste sau nu cineva la parter, legea ii da dreptul la acces pentru reparatii, este obligatia proprietarului de jos sa o asigure. Daca proprietarul nu i-ar asigura acest acces ar fi doar o problema de raspundere civila, atat. Ca si in cazul altor servituti, accesul trebuie cerut fondului aservit.
E ca atunci cand ai o fereastra de vedere la vecin in curte.
30 alin 5 nu vad sa se aplice in cazul asta, repet, eu vad 30 alin 4. Nu este in dotarea apartamentului de la parter teava, deci nu e in intretinerea ljui. Este insa in dotarea celui de la etaj, deci e in intretinerea acestuia. La asta eu nu am vazut raspuns. Cu sau fara servitute, legea prevede expres cine sa o repare.
robert1958
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu ați observat nici până acum că folosesc propriile argumente ?
De fapt are a fost argumentul dvs. ? Art. 30 alin. 4 pe care l-ați interpretat total greșit în situația utilizatorului BiancaAnaP ?