Nu exista o astfel de interpretare, cel putin din partea mea, cine provoaca daune, prin actiunea asupra unei instalatii, care afecteaza o proprietate vecina, trebuie sa suporte costul reparatiilor. E ce scrie la art. 30 alin 5.din legea 196/2018.
robert1958 a scris:
Ca răspuns la interpretarea ( nu vă aparține ) art. 30 alin. 4 din legea nr. 196/2018, conform căreia proprietarul de la parter ar avea obligația înlocuirii țevii de scurgere afectate de acțiunea proprietarului de la etaj eu am considerat că:
Incercati sa aplicati acest rationament, sau oricare altul, in ipotezele:
1.Apartamentul cu instalatia din dotarea sa tehnica se afla la etajul 2.
2.Apartamentul de la etajul 1 e nelocuit, proprietarul se afla in strainatate.
3.Apare o defectiune pe instalatia de scurgere ce pleaca de la vas toaleta etaj 2 apartament etaj 2 si trece prin cadrul apartamentului de la 1, defectiunea fiind in acest spatiu, de la etajul 1.
4.Scurgerea afecteaza (si) apartamentul de la parter, prin infiltrare sau alte canale ad-hoc de scurgere.
5.Cel de la parter se sesizeaza, cel de la etajul 2 habar nu are si
nici nu ar avea cum sa intervina.
Cine, cum e vinovat ?
Pina la urma nu sunt si alte variabile in ecuatie ?Totul depinde de niste presupuneri "nerealiste" ?
Aplicând raționamentul ad absurdum în interpretarea logică a art. 30 alin. 4 din legea nr. 196/2018, ar însemna ca dacă teava vecinului de la etaj se înfundă pe porțiunea care traversează baia vecinului de la parter sau dacă se sparge în aceeași zonă câd se încearcă desfundarea acesteia, cel de la parter ar avea obligația remedierii/înlocuirii tevii cu pricina pe propria cheltuială ?
În opinia mea proprietarul de la parter ar trebui să înlocuiască sau să repare teava cu pricina pe propria cheltuială doar dacă deterioararea țevi ar avea drept cauză o acțiune mecanică directă a acestuia asupra țevii, fapt ce s-ar putea constata printr-o expertiză tehnică.
Până la urmă totul depinde de cauza care a produs efectul și nu de presupuneri nerealiste cu privire la configurația scurgeri proprietarului de la etaj .