avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparație țeavă canal etajul 2 care trece prin ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparație țeavă canal etajul 2 care trece prin plafonul etajului 1

Bun găsit. Eu locuiesc la etajul 1 (din 2) iar țeava de canalizare a celui de la etajul superior trece prin plafonul meu spre conducta/coloana aferentă ( ap.4, 8 și 12). La el în casă a schimbat, la mine pe pereți curge rahat și este o mare gaură în tavan( a spart planșeul cu barosul ca să ”dea cădere țevilor de scurgere”). Meșterii pe care eu i-am chemat să repare au spus că acea țeavă este parte comună și trebuie reparată pe Asociație ( cheltuieli repartizate pe cota parte indiviză). În septembrie 2022 am sesizat în scris+fotografii trimise pe grupul Asociației, precum că trebuie reparată o parte comună, la care am primit răspuns că această problemă va fi ”discutată la o dată ulterioară” ( nefiind o prioritate pentru nimeni altcineva decât pentru mine). Cei de la Compartimentul Asociații de Proprietari din Primărie mi-au răspuns că este obligația Asociației să constituie un fond de reparații pentru părțile comune ( avem fond consituit, dar numai pentru reparații acoperiș). Azi în mai 2024 țeava dintre etaje este și mai ruginită, tavanul mai găurit/crăpat de la infiltrații, pereții tot mai murdari, toți vecinii îmi țipă că eu nu-mi repar ce este la mine în casă ( deși țeava respectivă folosește doar celui de deasupra), iar administratorul dă din umeri și-mi spune că dacă vreau răspuns/soluție la această problemă să plătesc o consultație la Federația Asociațiilor de Proprietari din localitate. Bănuiesc că dacă mă adresez unui avocat/instanței , cheltuielile de judecată vor fi mult mai mari decât costul reparației pentru 70 cm țeavă ruginită/degradată, iar energia ( fizică, psihică, sufletească, karmică ) consumată infinit mai mare... Oare sunt obligată să aștept ani de zile această reparație: până cade țeava sau până la discuția de la o dată ulterioară?
Ultima modificare: Luni, 27 Mai 2024
BiancaAnaP, utilizator
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
"”Țeava de scurgere nu e în tavan, trece prin el perpendicular”. Aici am o problema de logica, nu inteleg cum trece prin el fara sa fie in el... Nu trece perpendicular, are o panta, nu stim cat de mare, nu stim unde e granita dintre imobile, nu stim cat si daca intra in proprietatea vecinului de dedesubt. Uneori intra foarte aproape de coloana, alteori strabate putin baia vecinului, alteori trece printr-un perete, sunt zeci de cazuri in imobilele vechi. Colegul are dreptate, nici nu stim cat intra in tavanul vecinului, poate nici nu trece pe la el. De aia ziceam ca nu sgtim unde se termina tavanul vecinului de jos si unde incepe pardoseala celui de sus."
Adica teava de scurgere comuna este in plan vertical si trece prin tavan iar teava de scurgere de la WC-ul vecinului este inclinata si trece in plan oarecum orizontal cu o anumita inclinatia prin tavan( pe care vecinul de sus l-a spart cu barosul) si intra in teava de scurgere comuna( teava care este degradata probabil in urma "reparatiilor" vecinului de sus). Iar toate dejectiile care se scurg mai ajung si in apartamentul de dedesubt. In urma acestor interventii a ramas o gaura in tavanul dnei BiancaAnaP si o degradare la imbinarea celor doua tevi, pe care vecinul de deasupra trebuia sa le repare!!!!! Avocat+actiune in instanta+ martori+ expertize si se rezolva problema!
3 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Părerea mea e că în temeiul art. 30 al. 4, doamna trebuie să întrețină și să repare tot ce trece prin apartamentul dumneaei și vecinul care a făcut reparația și a pricinuit stricăciuni doamnei să plătească stricăciunile, în temeiul al.5.
De asemenea, vecinul este obligat să permită accesul meșterilor în proprietatea lui, cu preavizul stabilit de lege, pentru repararea coloanei respective
Scurt!
Doamna, avocatii nu va pot ajuta prea mult in situatii care presupun dare si luare de mita. Ei isi pot da seama repede care din parti e pradator si care e erbivor si din pacate Romania nu asigura legi egale pentru ambele parti pentru ca nu exista tragere la raspundere.
Stituatia dumneavoastra presupune o migrare in partea de pradator
Sunteti in drept sa-l dati in judecata, pentru ca nu v-a cerut acordul, pentru a face modificari, daca spuneti ca a spart in plafonul comun. Mai mult, sunteti parte vatamata ulterior modificarilor, daca spuneti ca aveti dovada proastei executii si a daunelor survenite
Aveti dreptul sa:
1. cereti despagubiri materiale directe + discomfortul suferit (de obicei ziua dumneavoastra de lucru inmultit cu numarul de zile de la data savarsirii, Sub nici o forma sa explicati calculul partii adverse, acesta este pentru dumneavoastra si reprezentant legal). Va recomand sa solicitati o suma mare sa fie refuzata dar totusi realista. Procedati prin comunicat verbal si in scris, Puteti inregistra audio-video cu un telefon, fara ca magarul sa stie, cand ii comunicati verbal si predati inscrisul;
2. sa executati silit. Asta se poate face doar prin hotarire judecatoreasca. Consultati orice avocat, o sa fiti partea atractiva de reprezentat si cheltuielile de judecata vor fi recuperate prin proces. Va recomand suma ceruta si fie si mai mare de aceasta data. Va asigurati sansa sa cada la invoiala inainte de judecata. Pasii ii discutati/negociati cu reprezentantul legal;
3. sa-i taiati teava si sa acoperiti cu beton si sa-l face-ti pe magar sa astepte sa-i oferiti acordul, desigur contra unei sume de bani, ca sa-l invatati minte sa fie civilizat daca nu-si permite sa fie pradator cu dumneavoastra. Pasul din urma e specialitatea mea si va recomand sa incepeti de la primul.
Hhs, am inteles cele ce ati spus, am inteles cum stau lucrurile, fizic, in imobil. Cum poate trece o teava prin tavan fara sa fie in el? Aia imi e neclar. Nu vad posibil. Macar partial trebuie sa fie in interiorul tavanului, ca altfel nu mai trece prin el.

Eugenoctavian1968, chiar daca ar fi asa, aici situatia este diferita. Teava aia nu s-a deteriorat singura, actiunile vecinului au deteriorat teava. Nu pot fi eu obligat sa repar ce a stricat altul, chiar daca acea parte de imobil este in grija mea. Cu alte cuvinte, si daca era teava mea in casa mea, daca e stricata de altul, acela e obligat legal sa repare. Cel in culpa plateste.

Ovidiu Camataru, nu prea sunt temeiuri legale pentru cele aratate de dv.

.Cum se poate sa nu intelegeti ? De la vasul de WC este un racord (acum se pune flexibil) catre o teava ce intra perpendicular in podeaua celui de la etajul 1, iese prin tavanul apartamentului de la parter, urmeaza un cot , daca nu ma insel la 120 de grade si apoi o alta bucata de teava care trece oblic printr-un perete lateral al baii de la parter si intra, dupa acel perete, in coloana comuna de evacuare.

Am si specificat intr-un mesaj anterior ca am locuit intr-un apartament, vreo 18 ani, cu o astfel de solutie tehnica.

Asa se construia in anii 70.

Liliana Gradinaru a scris:

Cum poate trece o teava prin tavan fara sa fie in el? Aia imi e neclar. Nu vad posibil. Macar partial trebuie sa fie in interiorul tavanului, ca altfel nu mai trece prin el.
Ovidiu Camataru, nu prea sunt temeiuri legale pentru cele aratate de dv.