Chiar nu inteleg,, unde e agresivitatea si mistocareala de care ma acuzati ? E a doua oara cind ma acuzati de acest lucru.
In opinia mea, ar fi putut fi vorba de un
drept de trecere pentru utilitati, dar care nu mai e valabil.
CAPITOLUL III – Limitele juridice ale dreptului de proprietate privata
Limite legale
Art. 621
Dreptul de trecere pentru utilităţi
(1)
Proprietarul este obligat să permită trecerea prin fondul său a reţelelor edilitare ce deservesc fonduri învecinate sau din aceeaşi zonă,
de natura conductelor de apă, gaz
sau altele asemenea, a canalelor şi a cablurilor electrice, subterane ori aeriene, după caz, precum şi a oricăror alte instalaţii sau materiale cu acelaşi scop.
Detalii:
[ link extern ]
dar, asa cum v-am citat aterior din articolul precedent (aveti link) :
"In conformitate cu prevederile art. 59 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, ”Dispoziţiile art. 602–625 din Codul civil
nu se aplică situaţiilor juridice născute anterior intrării în vigoare a acestuia.”
Prin urmare, fiind mai mult ca sigur un bloc de acum 40-50 ani, (cind se construia asa, cu teava de scurgere ce strapunge oblic tavanul, pentru a intra in conducta generala, in apartamentul de la nivelul inferior) nu mai exista posibilitatea de a fi aplicabil acest articol.
Liliana Gradinaru a scris:
Latka, eu am raspuns userului, nu intru in contradictoriu decat cu colegi care pot deosebi o disputa juridica de una personala. Ca cineva spune ca e, altcineva ca nu e, astea nu sunt argumente.
Daca doresti sa discutam aplicat, sunt pro discutii, insa nu agresiv, cu mistouri si intrebari retorice. Multumesc mult pentru intelegere.
„Servitutea este sarcina care grevează un imobil, pentru uzul sau utilitatea imobilului unui alt proprietar.”, 755 Cod civil.
Acum discutia este daca placa de beton este plafonul userului care ne-a adresat intrebarea sau este podeaua vecinului care are teava pe-acolo. In toate cazurile, teava fiind a vecinului si numai pentru utilitatea baii sale (parte din imobilul sau), el e responsabil de repararea ei. O poate face de la el din casa sau de la userul care ne-a intrebat, asta depinde de amplasarea concreta.
Asta e opinia mea legala, sigur ca altii pot considera ca e diferit, nicio problema, putem discuta elegant.