avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparație țeavă canal etajul 2 care trece prin ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparație țeavă canal etajul 2 care trece prin plafonul etajului 1

Bun găsit. Eu locuiesc la etajul 1 (din 2) iar țeava de canalizare a celui de la etajul superior trece prin plafonul meu spre conducta/coloana aferentă ( ap.4, 8 și 12). La el în casă a schimbat, la mine pe pereți curge rahat și este o mare gaură în tavan( a spart planșeul cu barosul ca să ”dea cădere țevilor de scurgere”). Meșterii pe care eu i-am chemat să repare au spus că acea țeavă este parte comună și trebuie reparată pe Asociație ( cheltuieli repartizate pe cota parte indiviză). În septembrie 2022 am sesizat în scris+fotografii trimise pe grupul Asociației, precum că trebuie reparată o parte comună, la care am primit răspuns că această problemă va fi ”discutată la o dată ulterioară” ( nefiind o prioritate pentru nimeni altcineva decât pentru mine). Cei de la Compartimentul Asociații de Proprietari din Primărie mi-au răspuns că este obligația Asociației să constituie un fond de reparații pentru părțile comune ( avem fond consituit, dar numai pentru reparații acoperiș). Azi în mai 2024 țeava dintre etaje este și mai ruginită, tavanul mai găurit/crăpat de la infiltrații, pereții tot mai murdari, toți vecinii îmi țipă că eu nu-mi repar ce este la mine în casă ( deși țeava respectivă folosește doar celui de deasupra), iar administratorul dă din umeri și-mi spune că dacă vreau răspuns/soluție la această problemă să plătesc o consultație la Federația Asociațiilor de Proprietari din localitate. Bănuiesc că dacă mă adresez unui avocat/instanței , cheltuielile de judecată vor fi mult mai mari decât costul reparației pentru 70 cm țeavă ruginită/degradată, iar energia ( fizică, psihică, sufletească, karmică ) consumată infinit mai mare... Oare sunt obligată să aștept ani de zile această reparație: până cade țeava sau până la discuția de la o dată ulterioară?
Ultima modificare: Luni, 27 Mai 2024
BiancaAnaP, utilizator
Da, am citit-o., dvs ati inteles ca e ingropata in plafon ? :) Cum s-ar putea scurge ?!
De unde ati inteles dvs. ca prin plafon nu inseamna sa strapunga plafonul si apoi sa intre lateral (prin peretele apartamentului de jos) in conducta parte comuna ?
Eu am locuit vreo 18 ani intr-un astfel de apartament, cu o astfel de scurgere.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu contează în ce fel de apartament ați locuit dvs. timp de 18 ani, aici lucrurile stau altfel:

„iar țeava de canalizare a celui de la etajul superior trece prin plafonul meu spre conducta/coloana aferentă ( ap.4, 8 și 12)”.

și

„ La el în casă a schimbat, la mine pe pereți curge ra..t și este o mare gaură în tavan( a spart planșeul cu barosul ca să ”dea cădere țevilor de scurgere”.


Deci scurgerile și gaura în tava au apărut după ce s-a efectuat lucrarea la apartamentul de sus, ceea ce are reprezentarea faptului că lucrarea a fost făcută în mod necorespunzător iar proprietarul apartamentului de sus are obligația să remedieze.

Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2024
robert1958, utilizator
Nu vreti sa dati si temeiul legal, eu vi l-am spus pe al meu si v-a venit rindul.
Asa e fair. Indiferent cum ar sta lucrurile.
Daca se poate demonstra ca vecinul a produs pagubele, nici o problema, persoana care a deschis subiectul poate merge in instanta, pentru a cere despagubiri.

Dar bucata de conducta din interiorul apartamentului de la parter nu e proprietatea celui de la etajul 1.
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2024
latka, utilizator
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vecinul trebuie notificat privitor la proprietatea sa individuala care trebuie reparata. Independent pe unde trece, este una dintre dotarile de instalatii care ii servesc exclusiv lui, ceea ce face ca sa fie in sarcina sa reparatia.
Faptul ca imobilul dv. este grevat de o servitute de trecere nu inseamna in niciun caz ca trebuie sa ii asigurati accesul constant, si nici ca sunteti dator sa ii faceti reparatii.
Notificare, punere in intarziere, urmari, sume mentionate etc. Sa ii fie clar ce anume il asteapta in caz ca nu rezolva.
Nu-i nici un drept de servitute, nu va suparati, dupa logica asta ar insemna ca vecinul de deasupra nu poate nici sa doarma noapte de noapte, de grija "fondului aservit". Daca se strica teava ? Daca se inunda iar ? Si nici nu poate s-o repare cind si cum vrea el .E o banala teava de scurgere , pusa prost asa pe vremea constructiilor comuniste. Azi nimeni nu mai face asa. Pe vremuri ere "proprietatea intregului popor".
[ link extern ]
"In conformitate cu prevederile art. 59 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, ”Dispoziţiile art. 602–625 din Codul civil nu se aplică situaţiilor juridice născute anterior intrării în vigoare a acestuia.”
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2024
latka, utilizator