avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA pentru mașină achiziționată din UE de ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA pentru mașină achiziționată din UE de persoană fizică

Buna ziua. Am căutat pe internet răspunsuri, dar nu am găsit nimic concret: ANAF îmi cere să plătesc TVA pentru o mașină achiziționată de la o persoană fizică dintr-o țară UE, într-o perioadă în care eu eram rezident fiscal acolo și am înmatriculat mașina în țara de unde am cumpărat-o. Motivul pentru care mi se cere TVA este că vreau să înmatriculez mașina în România, iar pe contractul de vânzare este trecut un număr de km sub pragul de 6.000 km. La momentul în care am făcut demersurile pentru înmatricularea în România, mașina depășea acest prag de kilometri. De asemenea, mi s-a spus că pot să îmi recuperez TVA-ul din țara respectivă, deși nu am găsit nimic legat de acest lucru pentru persoane fizice, ci doar pentru vânzători sau achiziții pe persoană juridică.

Este corectă cerința ANAF de a plăti TVA în acest caz?
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2024
john_902, utilizator
Cel mai recent răspuns: Radu Varciu , Consultant fiscal 23:18, 1 Iunie 2024
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cerinta ANAF-ului nu este corecta.
1) Daca in momentul aducerii masinii in Romania depasea pragul de 6.000 km si mai mult 6 luni din momentul primei livrari inseamna ca aceasta masina este veche si iese din discutie plata TVA ;
2) Chiar daca in momentul aducerii masinii in Romania ar fi avut sub 6.000 km tot nu se pune problema platii TVA pentru ca nu vorbim de o achizitie intracomunitara ci de un transfer al unui mijloc de transport nou.
A se citi Normele Metodologice de aplicare ale Codului Fiscal punctul 104 aliniatul (1) subpunctul 2 subaliniatul (ii). A se citi si OPANAF 1611/2022. ANAF este obligat sa tina cont si de art.64 alin (1) din Codul de Procedura Fiscala.

~ final discuție ~