Buna seara! 2 intrebari, va rog:
1. Se poate desface contractul de munca cand salariatul nu se mai prezinta la lucru pentru program fractionat si se prezinta ptr 8 hr program neintrerupt? Programul fractionat i-a fos instituit cand un alt coleg si-a dat demisia in urma cu 10 luni (cu multe promisiuni verbale, nefinalizate, de a fi modificat).
2. Programul fractionat este 4:30 - 8:30 dimineata si 4:00 -8:00 seara. Se respecta intervalul de odihna legal?
Multumesc!
Programul de munca e de 8 oare asa ca e respectat intervalul de odihna insa nu e respectata demnitatea umana si cam nimic din spiritul Codului Muncii. In primul rand e obligat sa se deplaseze de 2 ori la locul de munca si de doua ori inapoi in fiecare zi, apoi, programul fractionat ii fractioneaza si timpul de odihna. Ca sa intelegeti, ganditi-va ca el e angajatorul si va impune d-voastra un program in care 1 ora sunteti la munca, o ora nu. adica asa: 7-8, 9-10, 11-12, 13-14, 15-16, 17-18, 19-20, 21-22. E ok sa va desfaca contractul de munca daca refuzati?
Va multumesc mult pentru raspuns. Ruda mea apropiata care are acest program si care are 38+ ani de vechime intentioneaza sa inceteze acest program si sa munceasca timp de 8 ore, in conditiile in care alti angajati au refuzat sa faca acest program fara consecinte. Credeti ca va putea fi concediata? In toti acesti ani, nu a fost niciodata obligata sa aiba program fractionat. Aceasta este o institutie de stat.
Care este durata timpului de munca mentionata in c.i.m. ? ... aceasta trebuie respectata de catre salariat , iar orice alta modificare a duratei timpului de munca/repartizarea acestuia impune incheierea unui act aditional la c.i.m.
Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la art.17 alin. (3) C.mun. ( l) durata normală a muncii, exprimată în ore/zi şi/sau ore/săptămână, condiţiile de efectuare şi de compensare sau de plată a orelor suplimentare, precum şi, dacă este cazul, modalităţile de organizare a muncii în schimburi;) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.