avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua. Trei intrebari cu referire la reprezentarea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua. Trei intrebari cu referire la reprezentarea cu imputernicire ...

Buna ziua.
Trei intrebari cu referire la reprezentarea cu imputernicire la adunarea generala a asociatiei de proprietari.
Prima intrebare.
Un proprietar membru al asociatiei de proprietari, care are un apartament, are o imputernicire a altui proprietar care are doua apartamente in cadrul asociatiei.
Cate voturi are proprietarul in adunarea generala?

A doua intrebare.
Sunt membru si proprietarul a 3 unitati de apartamente in cadrul aceleiasi asociatii de proprietari.
Cate voturi am in adunarea generala?

A treia intrebare.
O persoana care nu este membru al asociatiei de proprietari are imputernicire de la un proprietar membru al asociatiei care are 3 apartamente in cadrul asociatiei.
Cate voturi are aceasta persoana in cadrul adunarii generale?

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2024
okdaniok, utilizator
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 19:20, 24 Iunie 2024
Rsspunsul deșpinde de ce urmariti. In principiu fiecare persoana are dreptul la un vot. Unitatile nu au drept la vot. Legea este insa oarecum lacunara, iar votul depinde si de tipul de decizii supuse votarii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Referitor la unitati.
In lege art.49/3a spune asa : "'Fiecare proprietar, membru al asocatiei, are dreptul la un vot pt. unitatea sa de proprietate imobiliara''.
După părerea mea răspunsul este 3 pe linie. Trei unități locative = trei facturi la întreținere = trei voturi.

Despre reprezentare:

d) proprietarul, membru al asociatiei, poate fi reprezentat in adunarea generala de catre un membru al familiei sau de catre un alt reprezentant care are o imputernicire scrisa si semnata de catre proprietarul in numele caruia voteaza;

Sursa: EuroAvocatura.ro, , Coordonator avocat Marius-Catalin Predut, titular MCP Cabinet avocati.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2024
eugenoctavian1968, utilizator
In principiu, sunt de acord cu @eugenoctavian1968, cu urmatoarea observatie:
- Este perfect adevarat ca: proprietarul, membru al asociatiei, poate fi reprezentat in adunarea generala de catre un membru al familiei sau de catre un alt reprezentant care are o imputernicire scrisa si semnata de catre proprietarul in numele caruia voteaza;
Ce inseamna acest lucru? Ca acel proprietar, membru al as. prop. care nu poate participa la lucrarile AG, completeaza o imputernicire (noi avem un document precompletat), la sediul as. prop., de regula, in prezenta presedintelui as. prop. sau a cenzorului care vizeaza si inregistreaza imputernicirea respectiva in registrul de intrari-iesiri al as. prop. si le indosariaza in documentele de lucru a AG ce se va desfasura.
La deschiderea AG, atunci cand se verifica prezenta membrilor, cenzorul informeaza AG despre faptul ca la numarul celor prezenti, sunt si un numar de imputerniciri - care vor participa cu drept de vot in AG.
As mai adauga faptul ca imputernicirile au efect atat la prima convocare, cat si la reconvocata.
Nu ne-am confruntat cu acelesi imputerniciri la mai multe AG, dar, in opinia mea, imputernicirile pot fi valabile si pentru o perioada mai mare de timp (pentru proprietari plecati din tara, bolnavi, etc), cu conditia ca acele imputerniciri sa fie bine si clar concepute.
Cum stim ca, de fiecare data, inaintea AG, are loc o sedinta a Com. ex. - cu aceasta ocazie se poate discuta si aceste situatii -, cate imputerniciri sunt, pe ce perioada, etc.
Stima, A.G.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 196/2018 e foarte clara prin articolul 49.
[ link extern ]
Un proprietar care are un apartament are 1 vot.
Un proprietar care are 3 apartamente are 3 voturi.
Un proprietar care are 90 apartamente din 100 apartamente (dezvoltatorul) are maxim cat au ceilati proprietari in cazul asta ( 10)
Un proprietar poate reprezenta pe langa voturile sale un singur proprietar cu imputernicire scrie.
Daca te duci si vrei sa reprezinti dezvoltatorul indiferent ca esti proprietar sau nu ai nr lui de voturi.
daca esti si proprieatar ai votul tau plus votul lui =cate unitati are.
Pe scurt cea mai rea situatie este sa fii dezvoltator si sa ai un singur apartament vandut.
De aia in Germania cei care inchiriaza au tot blocul si nu vor sa vanda ca daca ar mai fi inca un proprietar (chiar si cu un apartament) ar decide si acela impreuna cu el, desi el are multe apartamente si ala unul singur.

ART.49
a) fiecare proprietar, membru al asociației, are dreptul la un vot pentru unitatea sa de proprietate imobiliară;
b) pentru hotărârile cu privire la stabilirea fondurilor pentru consolidare, reabilitare și modernizare, votul fiecărui proprietar, membru al asociației, are o pondere egală cu cota-parte indiviză din proprietatea comună;
c) în situația în care un proprietar deține o cotă-parte indiviză de părți comune mai mare de jumătate din totalul cotelor-părți indivize de proprietate comună din condominiu, ponderea voturilor de care el dispune este limitată, fiind egală cu suma ponderii voturilor celorlalți proprietari;
d) proprietarul, membru al asociației, poate fi reprezentat în adunarea generală de către un membru al familiei sau de către un alt reprezentant care are o împuternicire scrisă și semnată de către proprietarul în numele căruia votează;
e) un membru al asociației de proprietari poate reprezenta cel mult un membru absent, dacă prezintă împuternicire scrisă și semnată de către proprietarii în numele cărora votează. O copie a împuternicirii se atașează procesului-verbal al ședinței;
f) președintele, membrii comitetului executiv, administratorul, cenzorul/comisia de cenzori sau alt membru al familiilor acestora nu pot primi mandat pentru a reprezenta un alt proprietar în cadrul adunării generale;
g) în cazul unui vot paritar, votul președintelui asociației de proprietari este decisiv;


Raspunsuri
Intrebarea 1) raspuns 3 voturi daca blocul are cel putin 4 apartamente . daca blocul are 3 aparamente minumul ca sa fie asociatiei atunci raspunsul este doua voturi 1+1
Intrebarea 2) raspuns 3 voturi ca ai 3 apartamente ( daca blocul are cel putin 6 apartamente. ) Daca blocul are 5 apartamente tu ai 2(doua) voturi desi ai 3 apartamente din 5. daca blocul are 4 aprtamente ai un vot desi ai 3 apartamente (ca sa nu fie dictatura) si decide cel care este presedinte dintre ei in caz de vot egal 1 la 1
Intrebarea 3) raspuns 3 voturi ca ai 3 apartamente ( daca blocul are cel putin 6 apartamente. ) Daca blocul are 5 apartamente tu ai 2(doua) voturi desi ai 3 apartamente din 5.
Varianta cu blocul sa aiba 4 apartamente nu exista aici ca ar fi doar cealalt proprietar singur la adunare desi nu e membru si nu are rost. .
Dar daca cel care nu e membru inseamna ca nu vrea sa vina pentru el si atunci de ce ar veni pentru un vecin? Daca vine si daca il prinde "jocul puterii) se face membru pe loc..
Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2024
w_v_w_v, utilizator

Alte discuții în legătură

Cate imputerniciri poate avea o persoana care administreaza 3 ... GIGI2109 GIGI2109 Cate imputerniciri poate avea o persoana care administreaza 3 apartamente in contul unir proprietari, si toti, ii dau acestuia procura ca sa-i repeinte in AG. (vezi toată discuția)
De câte ori pe an trebuie sa se intruneasca asociatia de proprietari ... gerhardt gerhardt de cite ori pe an trebuie sa se intruneasca Asociatia de proprietari ? si daca trebuie inregistrata in registrul Blocului ? (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie de proprietari - bloc nou jojoblg jojoblg Buna ziua! Ne-am mutat de curand intr-un bloc nou. Recent s-a pus discutia infiintarii asociatiei de proprietari. Dezvoltatorul a \"contactat\" o firma externa ... (vezi toată discuția)