avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, Locuiesc intr-un imobil cu 8 etaje, 28 de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, Locuiesc intr-un imobil cu 8 etaje, 28 de apartamente, ...

Buna ziua,
Locuiesc intr-un imobil cu 8 etaje, 28 de apartamente, cu contor de apa la subsolul blocului. Toti locatarii au montate contoare apa rece, toate apartamentele sunt dotate cu centrale individuale pentru incalzire. In ultimele 6 luni am inceput sa constatam ca pe factura lunara apar suplimente de 1-2-3 mc de apa, pe care nu i-am consumat. Trimit lunar consumul de apa (index mc) firmei care se ocupa cu gestiunea multor imobile. In urma sesizarilor, seful de bloc, mi-a transmis ca multi locatari nu trimit indexul, astfel tot consumul de apa contorizat pe imobil, se repartizeaza tuturor locatarilor, indiferent daca au trimis indexul sau nu. Unii nu l-au transmis de luni de zile. S-a propus renuntarea la transmiterea indexului lunar si sa se plateasca pausal. Consider ca aceasta decizie nu este legala, atat timp cat eu trimit indexul corect si la timp (si alti locatari la fel), iar altii consuma poate mult mai mult!
Ce avem de facut, din punct de vedere legal?
Va multumesc,
Maria Rus
Depinde cum anume s-a ajuns la actuala situatie, cine a decis, cum s-au montat contoarele, exista hotarare AGA sau nu...
Bună ziua,
Toate apartamentele au contoare apa rece, nu mai exista o contorizare a apei calde pentru ca toți avem centrale proprii de apartament. In zona unde locuim nu mai exista nici centrale termice de cartier. Cei care transmitem indecsii în fiecare luna cu cantitatea de apa rece consumată nu suntem de acord sa achitam mc de apa pe care alți locatari nu ii declara consumați. Luna de luna avem surplusuri la factura de întreținere. Nu avem AGA, suntem Asociatie de proprietari.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
doamna citi va rog www.avocatnet.ro/forum/discu...

Indiferent ca toti dau apometrele sau nu vor aparea diferent in plus sau in minus fata de apometrul general.
Diferentele se vor repratiza conform legii 196/2018
[ link extern ]
Art 15
În cadrul adunării proprietarilor pentru constituirea asociației de proprietari se prezintă și se adoptă statutul asociației de proprietari, care cuprinde cel puțin următoarele informații:
f) repartizarea cheltuielilor asociației de proprietari, conform legii;
Prin urmare adunare asociatia de proprietari stabileste modalitatea de repartizare acestor diferente care pot fi pozitive sau negative in diferite feluri:
-proportional cu consumul (cea mai logica intrucat diferentele aparute sunt generate de mijloacele de masura respectiv apometre cu exceptia avariilor)
-pe cota indiviza (logica doar in cazul avarilor)
-pe numarul de persoane (ilogica daca ai apometre)
-combinatii intre acestea de mai sus.
Asadar daca exista diferente se vor repartiza imparti doar celor care nu au transmis indexul in aceala luna.
Daca toti au da indexul atunci diferentele se repartizeaza proportional cu consumul intrucat asa e cel mai logic.
Va dam mai jos un regulament:


Regulament
pentru calculul valorii consumului de apă



Conform art. 15 litera f din legea Nr. 196/2018 din 20 iulie 2018
privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor care prevede :
ART. 15
(3) În cadrul adunării proprietarilor pentru constituirea asociației de proprietari se prezintă și se
adoptă statutul asociației de proprietari, care cuprinde cel puțin următoarele informații:
f) repartizarea cheltuielilor asociației de proprietari, conform legii;
Se stabileşte modul de citire, calcul şi repartizare a contravalorii consumurilor de apă rece astfel:

1. Se citeşte, se determină şi se consemnează consumul de apă în metri cubi înregistrat pe contoarele din apartamente (diferenţa dintre indexul nou şi cel vechi), în primele 3 zile ale fiecărei luni rezultand astfel valoarile individuale pe apartament şi suma totală a valorilor rezultate.

2. Se face diferenţa dintre valoarea consumului in m3 de pe factură şi valoarea rezultată la punctul 1.

3. Această diferenţă se repartizează proportional cu consumul daca in luna respective nu a avut loc o avarie majora la sistemul de alimentare cu apă .
Diferenta se va calcula astfel: valoarea facturii se împarte la consumul general declarat de locatari şi se stabileşte un alt preţ unitar pentru toate apartamentele aferente branşamentului respective.
Acest preţ unitar înmulţit cu consumurile individuale stabilite mai sus determină suma de plată pentru fiecare apartament iar însumarea lor trebuie să fie egala cu valoarea de pe factură;

4. Daca in luna respective a avut loc o avarie majora la sistemul de alimentare cu apă atunci diferenta de la punctual 4 se consideră pierdere şi se consemnează alături de celelalte cheltuieli administrativ-gospodăreşti repartizându-se pe cotă parte indiviză (în funcţie de suprafaţa utilă) tuturor proprietarilor.

5. Daca diferentele inregistrate in luna in care se efectueaza citirile de catre administratorul depasesc 50% din valoarea facturii atunci administratorul împreună cu instalatorul prezintă urgent situaţia preşedintelui şi comitetului executiv şi vine cu propuneri concrete în vederea depistării cauzelor acestor diferenţe, de limitare a pierderilor, scapărilor, sustragerilor de apă şi/sau remedierea defecţiunilor la instalaţia de alimentare cu apă.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Maria Rus, asociatia este condusa de AGA, acela este decidentul. Cf. legii se pot face calcule in mai multe moduri, de aceea e important ce scrie in actele asociatiei in acest sens. AGA trebuie convocata in fiecare an. Ea decide pricvitor la problemele asociaTIEI, inclusiv aceasta.

~ final discuție ~