avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Ajustare pret contract mixt
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Ajustare pret contract mixt

Buna ziua,

Speta este urmatoarea:
Contract de proiectare si executie lucrari din 01.09.2023.
In conf. cu art. 222^2 din legea 98 este obligaorie introducerea unei formule de ajustare pentru contractele de lucrari care depasesc 6 luni de executie.
Din neatentie/prostie, ambele n-a observat nimeni ca ajustarea se activeaza, conform unui nenorocit de articol, la 6 luni de la "data inceperii executarii contractului". Iar data inceperii executarii contractului, conform unui si mai nenorocit de articol, este "data semnarii contractului de catre ambele parti".
In conditiile in care ordinul de incepere a fost transmis in dec. 2023 am incercat sa evit facturile de ajustare cu care a venit constructorul incepand cu luna martie 2024, dar fara succes pana acum.
La inceputul controversei au "amenintat" cu spete ANAP, precedente etc. dar cand le-am cerut sa le arate s-au inmuiat fara a retrage facturile de ajustare.
Avand in vedere cele insirate pana acum exista vreo posibilitate legala, ma poate ajuta cineva cu vreo speta asemanatoare prin care a evitat aceasta ajustare prematura? Sau trebuie sa incerc cai mai putin civilizate (grafic nerespectat, cerinte contract neindeplinite etc.) pentru a-i calma? N-as vrea sa intru intr-un razboi surd, de uzura, nu am timp de asa ceva.
Am "sapat" pe net, dar degeaba. Fiind vorba despre un contract mixt nu am gasit o speta asemanatoare, iar interpretarile sunt pro si contra activarii clauzei de ajustare.

Multumesc anticipat!



Ultima modificare: Luni, 3 Iunie 2024
zenovius, utilizator
Cel mai recent răspuns: ILIE ANDRIES , Contabil 10:34, 11 August 2024
S-a precizat posibilitatea de ajustare a prețului în documentația de atribuire și în acordul-cadru/contractul care urmează să fie încheiat, prin clauze speciale în acest sens? Dacă da: nu aveți cum să nu acceptați o ajustare documentată și calculată conform legii. Se consideră că s-a respectat principiul transparenței, deci că știați și dumneavoastră de acest aspect.

Pt. a ataca o ajustare trebuie să luați în calcul prevederile legale, clauzele contractuale, realitatea faptică în ceea ce privește parcursul lucrărilor și modificarea conjucturii din economie (indicatori macoeconomici,...).

Cu certitudine speța este una complexă și necesită atenția atât a unui jurist cât și a unui economist (acesta din urmă pt a verifica culegerea corectă a datelor folosite cât și respectarea procedurii de calcul).

~ final discuție ~