avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cum se incadreaza \"limitarea numarului de cetateni ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cum se incadreaza "limitarea numarului de cetateni care au dreptul ...

cum se incadreaza "limitarea numarului de cetateni care au dreptul sa beneficieze de prevederile unei legi ? " (art.C.P.. ? ) Mai precis , prevederea din art.4 a H.G. nr.51 din 25.ian.2024, si anume "15 % din totalul beneficiarilor legilor speciale pot beneficia de biletul de tratament gratuit prevazut de lege."
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:54, 24 Iunie 2024
Daca atat poate sustine bugetul de stat , de unde alti bani ?
de o lege beneficiaza toti cetatenii tarii,(bineinteles , care se incadreaza in prevederile ei) !!! nimeni n-are voie sa limiteze ( in mod discretionar) numarul celor care pot beneficia de lege !!!!! oare de ce pentru legile care reglementeaza pensiile speciale intodeauna se gasesc bani????
Ultima modificare: Vineri, 7 Iunie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
Legea 263/2010
art.124
Numărul biletelor de odihnă, al biletelor de tratament balnear, inclusiv cele care se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi cu caracter reparatoriu, precum și modul de acordare, de distribuire și de decontare a acestora se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
- Articolul 7 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului (DUDO) prevede ca :Toţi oamenii sunt egali în faţa legii şi au dreptul fără nici o deosebire, dreptul la o egala protecţie a legii".
CONSTITUTIA ROMANIEI:
Art. 16 – Egalitatea în drepturi
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
si tot in Constitutia Romaniei :
hotărârile Guvernului stabilesc modul în care legile vor fi efectiv puse în aplicare sau alte aspecte organizatorice privind implementarea acestora. acte normative emise de administrația publică centrală (ordine și instrucțiuni) se emit numai pe baza și în executarea legilor, a hotărârilor și a ordonanțelor Guvernului.
deci consider art.124 din Legea 263/2010 neconstitutional si abuziv prin atribuirea H.G. -ului de puteri superioare legii
In speta, HG nu are putere superioara fata de lege, atat timp cat legea ii confera dreptul de a stabili acel numar.