avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce drepturi am după 15 ani de căsnicie la partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce drepturi am după 15 ani de căsnicie la partaj

Bună ziua,
În urma cu câteva luni soția a cerut divorțul, fără un motiv întemeiat, am decis sa îl acord, acum devine o problema partajarea bunurilor
Și anume casa în care trăim de 15 ani, care a fost a mamei care a decedat și în mod normal ea fiind singura fata moștenește totul
EU am dreptul la aceasta casa????
Menționez ca, în momentul casatoriei casa avea doar 4 camere plus bucătărie și baie, în timpul căsătoriei sa modificat casa ridicându-se o mansarda de 3 camere plus doua separeuri și baie
Casa mai are și acareturi, sura garaj atelier mașina de șlefuit plus un teren de 1200 m2
Ce și cât am eu dreptul din aceste bunuri.
Va mulțumesc
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!

Bunurile dobandite prin mostenire legala de catre unul dintre soti, nu se considera bun comun, ci propriu, adica al persoanei care l-a mostenit. Doar daca dispunatorul ar fi prevazut expres ca bunul sa fie comun, ar fi putut fi; insa nu cred ca e cazul dumneavoastra.

Cand se va realiza partajul se va tine seama in schimb de contributia financiara a fiecaruia fata de lucrurile pe care le-ati achizitionat, daca ati contribuit la renovari, reconditionari etc.

Deci fata de toate probele privind contributia dumneavoastra, se va efectua partajarea bunurilor. Cum bunul este un imobil ,care inteleg ca este proprietatea sotiei, in care ati investit si dumneavoastra bani, cel mai probabil ca dumeaei va ramane cu acea casa avand obligatia de a va pune la dispozitie sume de bani care sa acopere acele cheltuieli efectuate.
Ultima modificare: Luni, 3 Iunie 2024
Alina-Andreea Plugaru, Avocat
Și dacă am documente în tot ce este în casa este pe numele meu
Adică orice, frigider mașina de spălat vase sau mașina de spălat
Lucruri de modificat
Adică parchet ciment lemn și echipe de muncitori pe care iam adus eu fără contract doar pe nume????
Ultima modificare: Marți, 4 Iunie 2024
Manuela Rășină, administrator
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu are nici o importanta ca exista bunuri pe numele d-voastră , atâta timp cât au fost achiziționate în timpul căsătoriei se considera bunuri comune și se partajează . Casa moștenită de soție de la mama este bunul ei propriu la care d-voastră nu aveți nici un drept . Daca vi se pare ca răspunsurile primite nu sunt cele la care va așteptați , consultați un avocat , oricum o sa aveți nevoie de unul pentru divorț .
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este bine ca aveti acele documente. Sa le pastrati si sa le folositi ca si probe doveditoare la momentul cand se va judeca partajul. Instanta va decide in functie de toate aceste considerente.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Casa in sine e bunul propiru al sotiei, insa toate imbunatatirile (pentru care aveti acte) va genereaza un drept de creanta.
Adica nu puteti cere sa se partajeze casa, insa puteti cere ca fosta sotie sa va plateasca (partial, probabil jumatate) din costurile cu modernizarea/extinderea

Alte discuții în legătură

Partaj bandi2 bandi2 buna. vreau sa intreb,daca o femeie,a trait alaturi de sot,28 de ani,si acum vrea sa se desparta,deoarece sotul,vrea sa o dea afara din casa.se poate intampla ... (vezi toată discuția)
Divort lucymingshu lucymingshu Sunt in proces de divort. Sotul vrea masina dobandita in timpul casatoriei, dar care este pe numele lui, in conditiile in care are o alta masina pentru care a ... (vezi toată discuția)
Partaj ro_red_rosu ro_red_rosu M am casatorit acum 8 ani, sotul avea apartament cu 2 camere, cu banii parintilor mei am renovat apartamentul(gresie , faianta, varuit, cumparat mobila- doar ... (vezi toată discuția)