Hristos a inviat!
Ca sa pun intrebarea la care caut raspuns,trebuie sa expun putin situatia in care ma aflu.
Minorul meu de 13 ani care s a nascut in urma unei relatii de concubinaj,la scurt timp dupa ce m am despartit de tatal lui a fugit la acesta.Tatal lui locuieste in acelasi sat.Copilul si a schimbat brusc atitudinea fata de mine si nu doreste sa revina desi l am crescut singura,fara ajutorul tatalui sau care a avut si are in continuare un comportament foarte libertin,nu are un loc de munca,lipseste noptile de acasa sau se intoarce f tarziu.Mentionez ca eu lucrez,am un salariu bun,am gospodarie mare,gradina de legume.Doresc sa actionez in judecata pentru a mi recupera copilul pledand pentru interesul superior al acestuia.
Intrebarea mea este:Dupa expunerea motivelor,ce ar fi mai bine sa cer instantei pt a castiga dreptul de a mi cteste si educa minorul,stabilirea domiciliului minorului la mama sau decaderea tatalui din drepturile parintesti?Intreb deoarece minorul are 13 ani si va alege sa stea cu tatal lui.Nu cunosc daca legea permite sa fie incalcata dorinta minorului pentru a prima interesul superior al acestuia.In schimb,daca tatal ar fi decazut din drepturile parintesti(pt ca nu are un comportament adecvat cresterii unui copil si pt ca saboteaza mama,oferindu i acestuia toate libertatile(stat seara in sat pana tarziu nesupravegheat,lipsa interesului pt invatatura pereclitandu i se viitorul,etc)),cred eu,n ar mai avea acces la" educarea "minorului.
Va multumesc mult pentru raspunsurile dumneavoastra!
Trebuie sa va adresați instantei de judecata și sa solicitati ca domiciliul copilului sa fie stabilit la dvs, dovedind cele expuse de dvs.
Decăderea tatălui din drepturile parentale se face doar la solicitarea procurorului sau DGASPC-ului pentru fapte grave, deci nu la solicitarea dvs.
Cu cât rămâne mai mult timp la tata iar dvs stați în pasivitate, cu atât șansele va scad.
Contactați un avocat și discutați în detaliu strategia juridica.