avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Conditii de garantie pentru neconformitate produs
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Conditii de garantie pentru neconformitate produs

Conditii de garantie pentru neconformitate produs. Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat, daca ma pot
folosi de prevederile Legii 449/2003 privind garantia de conformitate a produselor -de 24 luni de la data achizitionarii. Am cumparat in luna martie 2024 pentru fetita mea o pereche noua de adidasi la pretul de 415 lei dintr-un magazin renumit din Iulius Mall Cluj Napoca. Adidasii sunt de marca ft renumita in randul copiilor si apreciata de acestia. La doar 2 luni de la utilizare, in paralel cu alte 3 perechi de adidasi, in mod intamplator, am remarcat ca pe talpa ambilor adidasi, materialul din care e fabricata talpa s-a ros la nivelul calcailor, unde au aparut niste gauri. Practic adidasii sunt gauriti in talpa. Daca afara ploua si fetita e incaltata cu acesti adidasi, se uda la picioare, si apare riscul si de imbolnavire. Pe langa acest aspect, a mai aparut un defect, la ambii adidasi s-a rupt materialul care captuseste interiorul adidasului pe zona unde se uneste cu materialul din exteriorul pantofului. Am mers in magazin cu produsul insotit de bon, insa mi-au refuzat returnarea produsului, pe motiv ca a fost depasit termenul de garantie comerciala de 30 de zile. Am facut o reclamatie pe site-ul magazinului, invocand reclamatie privind neconformitatea produsului- respectiv a materialelor de slaba calitate din care a fost confectionat produsul, insa , dupa 25 de zile d ela reclamatia scrisa nu m primit nici o solutionare, raspuns pentru gestionarea acesteia. Credeti ca am sanse sa obtin ceva daca fac o sesizare la ANPC? Mentionez ca aceeasi problema am identificat-o si la adidasii baiatului meu, aceeasi marca cu a fetitei, adidasi achizitionati in luna decembrie 2023, Dupa ce am remarcat defectul al adidasii fetitei, am veificat starea adidasilor la baiat, si am vazut ca la baiat talpa este intr-o situatie mult mai degradata, avand aceleasi gauri in talpa, insa muult mai mari, si pe o suprafata mult mai extinsa. Deasemena, captusala este rupta pe interiorul adidasului, deci calitate extrem de slaba. aceleasi probleme de calitate. Am sanse de a obtine reparare, inlocuire sua returnare bani pt prroduse la care au aparut neconformitati? sau vicii ascunse, datorate materialelor de proasta calitate? Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 4 Iunie 2024
vio_suciu2000, utilizator
Cel mai recent răspuns: Livius Laslau , Consilier juridic 23:59, 5 Iunie 2024
Urmatoarele defecte va dau dreptul sa cereti inlocuirea/ contravaloarea (HG 665/95):
- Feţe şi căptuşeli cu rezistenţă slabă a vopsirii şi a îmbinărilor;
- Tălpi dezlipite sau crăpate;
- Deformări
Termenul de sesizare este de 30 zile de la achizitie.
Avand in vedere ca momentul la care am identificat defectele este la 60 de zile de la achizitie, inseamna ca nu mai am nici un drept la inlocuire/contravaloare? Acea garantie de conformitate de 24 luni nu acopera aceste situatii in care materialele și cusaturile sunt neconforme si apar in durata medie de utilizare a produselor? Vorbim de 2 luni de la achizitie...Va multumesc anticipat pt raspuns.
Mie reglementarile mi se par clare. Daca insa considerati ca am citat trunchiat, puteti consulta in original pe site-ul Min Justitiei: [ link extern ]
Sunt clare reglementarile Dvs, insa HG665/95 la care faceti referire este abrogata. Ma simt nedreptatita ca la 60 de zile de la achizitia unui produs original/de marca, apar astfel de defecte si nu mai pot beneficia de asumarea vreunei responsabilitati din partea producatorului. In legea 449/2003 spune la Art. 17. - Consumatorul trebuie să informeze vânzătorul despre lipsa de conformitate în termen de două luni de la data la care a constatat-o., nu de la data achzitiiei. insa sa fie in interiorul termenului de 24 d eluni-durata de valabilitate a garantiei de conformitate.
Ce sfaturi puteti sa imi dati pentru a obtine o solutionare favorabila? reparatie, inlocuire sau contravaloare.
Bună seara!
Legea 449/2003 este, de asemenea, abrogată. În locul ei este OUG 140/2021. Părerea mea este să sesizați ANPC, prin invocarea de vicii ascunse. Vânzătorii de încălțăminte ofera o garanție comercială de 30 de zile, pentru defecte neimputabile cumpărătorului.
Succes și numai de bine!
Ultima modificare: Miercuri, 5 Iunie 2024
Livius Laslau, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curiozitate!?!? raul_bonea raul_bonea Mi-am luat o pereche de adidasi de firma nu vreau sa fac reclama am dat 200 ron pe ei de la reprezentanta am primit 30 de zile garantie talpa din spate incepe ... (vezi toată discuția)
Reclamatie opc alinbaltag alinbaltag Am si eu o rugaminte la dvs. am achizitionat o pereche de ghete dintr-un showroom al unui magazin online. In momentul in care le-am primit am probat gheata ... (vezi toată discuția)
Garantie incaltaminte 30 sau 60 zile cyan cyan Legea 449/2003 Art. 17. - Consumatorul trebuie să informeze vânzătorul despre lipsa de conformitate [b]în termen de două luni de la data la care a ... (vezi toată discuția)