avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Poate fi un proces-verbal anulat daca nu este ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Poate fi un proces-verbal anulat daca nu este completata rubrica "Alte mentiuni"?

Poate fi anulat un proces-verbal de contravenție la regimul circulatiei doar pe motiv că rubrica "Alte mențiuni" nu a fost completată?
Aș dori să cunosc situația reala în practica judiciară.
Deoarece:
Conform art. 16 alin. 7 din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001: „În momentul încheierii procesului-verbal, agentul constatator este obligat să informeze contravenientul cu privire la dreptul său de a formula obiecțiuni referitoare la conținutul actului de constatare. Obiecțiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal, la rubrica "Alte mențiuni", sub sancțiunea nulității procesului-verbal.”

Aceasta nu presupune completarea obligatorie a rubricii „Alte mențiuni” în fiecare proces-verbal? În cazul în care contravenientul nu are obiecțiuni, ar trebui să se consemneze faptul că nu are nici o obiecțiune. Dacă rubrica „Alte mențiuni” rămâne necompletată, contravenientul poate ataca procesul-verbal invocând art. 16 alin. 7, argumentând că agentul constatator a omis să îl informeze despre dreptul său de a face obiecțiuni.

Am înțeles că Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a stabilit că nerespectarea obligației de informare privind dreptul de a formula obiecțiuni poate atrage doar nulitatea relativă, ceea ce înseamnă că contravenientul trebuie să dovedească faptul că agentul constatator a omis să îl informeze și că această omisiune i-a prejudiciat interesul.

Poate contravenientul invoca ca probă faptul că în procesul-verbal, la rubrica „Alte mențiuni”, nu s-a menționat că nu are obiecțiuni? În acest caz, sarcina probei că dreptul de a formula obiecțiuni a fost comunicat ar trebui să revină agentului constatator.? Dacă acesta nu poate furniza dovezi suplimentare, se poate concluziona că nu și-a îndeplinit această obligație? Lezând astfel și dreptul contravenientului de a se apăra, deoarece obiecțiunile consemnate în procesul-verbal la momentul constatării au o alta valoare probatorie.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Iunie 2024
Instructor auto Mircea Crisan, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contravenientul a avut obiectiuni ?

OG 2/2001 nu prevede ca , sintagma " nu are obiectiuni" se mentioneaza in p.v.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
M-am exprimat greșit. Vroiam să aflu opinii și cum este situația în practica judiciară. Lipsa acestei mențiuni face procesele-verbale mult mai ușor de contestat? Adică, toate procesele-verbale care nu au completată această rubrică pot fi contestate pe baza art. 16 alin. 7 din OG nr. 2/2001?

Adică, în instanță să se ceară agentului constatator probe suplimentare care să dovedească faptul că această obligație a fost respectată. Iar în cazul în care acesta nu poate proba prin alte mijloace, instanța să constate că obligația de a informa contravenientul cu privire la dreptul său de a formula obiecțiuni în actul de constatare nu a fost respectată. Astfel, contravenientul să ceară anularea procesului-verbal, invocând faptul că prin această omisiune i-a fost lezat dreptul de a se apăra, deoarece obiecțiunile consemnate în procesul-verbal la momentul constatării au o altă valoare probatorie față de obiecțiunile formulate ulterior, doar în plângerea contravențională.

În schimb, un proces-verbal semnat de contravenient și în care la rubrica mențiuni este consemnat faptul că acesta nu are alte obiecțiuni, este aproape imposibil de atacat pe baza art. 16 alin. 7 din OG nr. 2/2001. Deoarece semnătura pe procesul-verbal în care este menționat că nu are obiecțiuni confirmă implicit că a fost informat despre dreptul său de a formula obiecțiuni în actul de constatare.

Cornel Vasile a scris:

Contravenientul a avut obiectiuni ?

OG 2/2001 nu prevede ca , sintagma " nu are obiectiuni" se mentioneaza in p.v.

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Necompletarea rubricii "Alte mențiuni" nu afectează valabilitatea PV. De altfel, OG 2/2001 permite completarea PV ulterior, în absența contravenientului, timp de 6 luni de la comiterea faptei. Cauza de nulitate bazată pe refuzul consemnării obiecțiunilor contravenientului trebuie dovedită, nu se prezumă pe baza necompletării rubricii "Alte mențiuni".


Alexandru Surcel a scris:

Necompletarea rubricii "Alte mențiuni" nu afectează valabilitatea PV. De altfel, OG 2/2001 permite completarea PV ulterior, în absența contravenientului, timp de 6 luni de la comiterea faptei. Cauza de nulitate bazată pe refuzul consemnării obiecțiunilor contravenientului trebuie dovedită, nu se prezumă pe baza necompletării rubricii "Alte mențiuni".


Nu mă refeream la constatarea nulității procesului-verbal din oficiu, adică nulitatea absolută, ci să se ajunga în cele din urmă, în instanță la constatarea unei nulitati relative. Neexistând dovada că dreptul de a face obiecțiuni i-a fost adus la cunoștință, contravenientul, prin semnătura sa, nu a confirmat că nu are obiecțiuni. Astfel, el poate declara în instanță că acest drept nu i-a fost comunicat de către agent în momentul semnării procesului-verbal și că a semnat fără a ști că are acest drept. În acest mod, i-a fost afectat dreptul de a se apăra, deoarece obiecțiunile făcute în procesul-verbal au o altă valoare probatorie.

Să luăm un exemplu. Am fost sancționat pentru că am trecut pe culoarea roșie la semafor. Dacă procesul-verbal (PV) include și obiecțiunile mele, în care specific că am trecut pe culoarea verde, în cazul unei contestații, instanța va trebui să clarifice care este starea de fapt reală in PV: cea constatată de agent sau cea menționată de mine în obiecțiuni. Astfel, agentul va fi nevoit să prezinte probe suplimentare pentru a susține constatările sale.

În schimb, dacă nu fac nicio obiecțiune deoarece nu am știut că am acest drept și semnez procesul-verbal, acesta beneficiază de prezumția de veridicitate, fiind un act administrativ. În absența obiecțiunilor, se prezumă că ceea ce a fost consemnat în procesul-verbal este adevărat. În fața instanței, dacă ulterior depun o plângere contravențională împotriva PV, trebuie să aduc probe solide care să demonstreze că am trecut pe culoarea verde. În acest caz, agentul de poliție nu mai este obligat să aducă dovezi suplimentare pentru a susține că am trecut pe culoarea roșie. Prin semnătura mea fără obiecțiuni, am confirmat că sunt de acord cu starea de fapt constatată de agent. Dacă ulterior vreau să mă apăr în instanță și să demonstrez că starea de fapt consemnată nu este corectă, trebuie să aduc dovezi mult mai puternice decât dacă aș fi făcut obiecțiuni în procesul-verbal. Sarcina răsturnării probei cade doar asupra mea.
Dacă nu am făcut obiecțiuni în procesul-verbal deoarece acest drept nu mi-a fost adus la cunoștință, pot invoca în favoarea mea faptul că la rubrica "alte mențiuni" nu s-a completat nimic. În acest caz, agentul ar trebui, după părerea mea, să fie nevoit să prezinte probe suplimentare în fața instaței care să confirme că și-a facut datoria și mi-a adus la cunoștință acest drept. Dacă nu poate demonstra că această obligație a fost respectată, ar trebui să se constate că nu a fost respectată. Din cauza nerespectării acestei obligații, mi-a fost lezat dreptul de a mă apăra. Constatându-se că mi-a fost afectat dreptul de a mă apăra, procesul-verbal ar trebui să fie sancționat cu nulitate relativă.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs invocați ce doriți și cum doriți instanta o sa decidă.. Indiferent de ce credem noi ,exista șanse ca un magistrat sa interpreteze altfel o dispoziție legale sau chiar ca un complet al unei instante sa pronunțe o hotărâre iar un alt complet din cadrul aceleiasi instante într-o speta aproape identica sa pronunte o solutie contrara.Opinia mea coincide cu a colegului exprimata mai sus dar dvs aveți dreptul fundamental de acces la justitie..Nu este nevoie sa îmi aduceți argumente pro sau contra ,argumentele le prezentați dvs instantei.
Ultima modificare: Joi, 13 Iunie 2024
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa consemnarii obiectiunilor contravenientului Sinziana_brj Sinziana_brj Buna ziua! stiti cumva ce vatamare poate fi invocata in cazul lipsei consemnarii obiectiunilor contravenientului dintr-un proces verbal? cum nulitatea este ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala impotriva unui proces verbal intocmit fara a fi contravenientul de fata siloth siloth ma confrunt cu aceastra problema si cu marea dilema a rubricii \"Alte mentiuni\" og 2 art 16 (7) In momentul incheierii procesului-verbal agentul ... (vezi toată discuția)
Mentiuni pe procesul verbal turkn turkn Imi este neclara problema acestor mentiuni pe care contravenientul le poate face la intocmirea unui PV,eu ma refer aici la o amenda de circulatie ,in care pot ... (vezi toată discuția)