avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1137 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune prin judecătorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune prin judecătorie

Bună ziua!
Suntem moștenitorii (4 copii și 2 nepoți) ai părinților decedați. Nu ne-am putut înțelege pentru a realiza succesiunea prin notariat. Acum, nepoata moștenitoare ne-a trimis (nu a ajuns la toți moștenitorii ceilalți) o comunicare prin care suntem înștiințați că trebuie să depunem în 25 de zile o întâmpinare.
Vă rog să-mi spuneți ce înseamnă „întâmpinare” și dacă este obligatorie. De asemenea, ieșirea din indiviziune cine este obligat să o realizeze? Poate vreunul dintre moștenitori să-l dea în judecată pe un altul pentru realizarea ieșirii din indiviziune?
În condițiile în care majoritatea moștenitorilor au fost de acord atât cu succesiunea prin notariat, cât și pentru realizarea ieșirii din indiviziune. De ce să fiu eu obligat la plata cheltuielilor de judecată dacă am dorit realizarea cât mai rapidă a tuturor celor de mai sus?
Prin ÎNTÂMPINARE vă aparați în proces, și depuneți/propuneți probe, și puteți invoca excepții.

Potrivit prevederilor art. 205 alin. (2) lit. b) NCPC, întâmpinarea va cuprinde excepţiile procesuale pe care pârâtul le invocă faţă de cererea reclamantului. Neinvocarea acestora prin întâmpinare în termenul prevăzut de lege atrage sancţiunea decăderii pârâtului din dreptul de a mai propune probe şi de a invoca excepţii, în afara celor de ordine publică, dacă legea nu prevede altfel (art. 208 NCPC).

Ca să fi evitat procesul, trebuia să vă înțelegeți toți amiabil la NOTAR.
Când moștenitorii nu ajung la o înțelegere amiabilă, se va dezbate succesiuna la INSTANȚA de judecată.
Judecătorul va decide arbitrar, conform prevederilor legale.

Pentru ieșirea din INDIVIZIUNE, poate oricare moștenitor să ceară în INSTANȚĂ acest drept.
Nu vă puteți opune ieșirii din indiviziune.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Iunie 2024
Dapix, utilizator
Vedeți ca nu va descurcați deloc, angajați urgent avocat.Nu nepoata v a trimis o adresa ci instanta de judecata în urma inregistrarii unui proces in care sunteți parte.Chiar dvs afirmați în mesajul dvs ca nu v ați inteles la notar,singura varianta fiind partajul/ ieșirea din indiviziune în instanta.Daca nu depuneți întâmpinare nu o sa mai puteți invoca nimic,face apărări etc.
Mulțumesc! Dar îmi vine greu să accept denumirea de „pârât” și să fiu obligat la plata cheltuielilor de judecată, ba chiar să-mi plătesc și un avocat, atât timp cât eu sunt de acord atât cu succesiunea, cât și cu ieșirea din indiviziune, de la început! Nu vreau să fiu perceput drept un ignorant, dar nu este corect. Sunt pârât pentru ce?
Pârât se numește cel dat în judecată în procesul civil.
Iar cel care va dat în judecată, se numește reclamant.

Dacă nu vi se pare corect, trebuie să înțelegeți că procedural este corect să fiți și pârât.

Nu v-ați înțeles la NOTAR, și acum va decide judecătorul succesiunea, și poate ieșirea din indiviziune.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Iunie 2024
Dapix, utilizator
Mulțumesc!