avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Am un părinte cu pensie și adresă în același timp ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Am un părinte cu pensie și adresă în același timp în alt ...

Am un părinte cu pensie și adresă în același timp în alt stat UE și în România. În ultima vreme stă mai mult și se va reîntoarce definitiv în curând în țară. Fărâma de pensie românească i se virează momentan în euro, implicit nu are cupon de pensie românesc. De ce servicii medicale poate beneficia? Există o variantă prin care să beneficieze de asigurare medicală aici în țară? Dacă poate avea acces doar la ambulator, i-aș putea face asigurare contra cost în sistemul de sănătate de stat(să îl înscriu și să plătesc CAS pentru el) ?
Cel mai recent răspuns: Hobitzi , utilizator 08:51, 6 Iunie 2024
Legea nr.95/2006
art.224
(1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuției, în condițiile art. 154 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare:
.....
n) persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, precum și pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuală;
....
Verificând pe pagina CAS este asigurat. Doar că peste tot i se cere cupon de pensie la consultații. Care ar fi varianta prin care poate dovedi calitatea de asigurat, dacă nu primește cupon? Până acum și-a plătit consultațiile și tratamentele, dar o dată cu vârsta pot apărea cheltuieli pe care nu le-ar mai suporta buzunarul.

~ final discuție ~