avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Alcool la volan ciocolata ROM
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Alcool la volan ciocolata ROM

Ce putem face in situatia in care politia insista in prelevarea probelor biologice in urma testarii cu aparatul etilotest rezultatul fiind 0.13g/l chiar la cateva minute dupa consumarea unei ciocolatele ROM? Se pot actiona agentii respectivi in instanta pentru neglijenta sau abuz in serviciu? Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 6 Iunie 2024
raddw, utilizator
Cel mai recent răspuns: Robert Mărginean , Avocat 10:06, 6 Iunie 2024
Bună ziua,

Producătorul ciocolatei ROM arată în mod clar că produsul are un conținut maxim de alcool de 1,6%.
În această situație, dacă etilotestul arată 0,13/%%, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei, procedura prevede conducerea persoanei în cauză la o unitate spitalicească în vederea recoltării și analizării probelor biologice (sânge).
Este posibil ca dacă cei 0,13/%% provin din consumarea unei ciocolate ROM, rezultatul probelor de sânge să fie 0.

Conducerea sub influența băuturilor alcoolice se constituie contravenție dacă valoarea alcoolemiei este sub 0,8g/l alcool pur în sânge, respectiv infracțiune dacă valoarea alcoolemiei este peste 0,8g/l alcool pur în sânge.

Astfel, și pentru simpla încadrare juridică, este nevoie de prelevarea probei de sânge.

Întrucât întrebarea viza oportunitatea sau posibilitatea acționării agenților în instanță pentru neglijență sau abuz în serviciu, răspunsul este nu. Nu aveți niciun temei pentru o astfel de sesizare.

Numai bine!
Rezultatul in urma recoltarii probelor biologice a fost zero, dar pentru 0,13/%% este imperios necesar prin lege sa fie recoltate probele de sange? In conditiile in care cea mai apropiata unitate spitaliceasca din zona este la 1h de condus si in conditiile in care exista un singur echipaj de politie in localitate, localitatea ramanand implicit fara politie pentru o perioada de peste 4h.
Nu mai exista acel 0.4g/l sub care un simplu avertisment ar fi fost mai mult decat suficient?
Iar pentru 0.13g/l in aerul expirat, dar 0 in sange, exista posibilitatea sanctionarii, iar daca da, care ar putea fi sanctiunea?

Va multumesc pentru ajutor si o zi frumoasa!
Bună ziua.
Întrucât încadrarea juridică depinde de concentrația de alcool din sânge, da - este necesară testarea. Cu toate acestea, obligatorie este doar în situația în care valoarea în fiolă ar fi arătat peste 0.4/%%. În situații de sub o,4/%%, aveți posibilitatea să cereți să fiți testat.
În această situație, considerați-vă norocos. Dacă agenții ar fi acționat exclusiv pe baza probei din aerul expirat, ați fi rămas fără permis de conducere pentru 3 luni.
Nu, nu există niciun prag. tot ce este peste 0 (adică și 0.000000001) este contravenție. Tot ce este peste 0.8 este infracțiune.


Numai bine!
Ultima modificare: Joi, 6 Iunie 2024
Robert Mărginean, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 87, alin. (1) din oug nr. 195/2002 - consecinte stoica gheorghe stoica gheorghe ce consecinte vor fi in cazul in care epilotestul a aratat 0.73 si cele ale recoltari 1.25 find soldat si cu accident fara victime in data 18.09.2008 si find ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis de conducere Silviu2507 Silviu2507 Buna ziua. Am o problema si am cautat pe internet cazuri similare insa tot nu am primit un raspuns satisfacator. Intr-o zi m-a oprit politia , langa bloc , ... (vezi toată discuția)
Este bine sa cer recalcularea alcoolemiei? eu45ani eu45ani am fost depistat cu aparatul etilotest cu o alcoolemie de 061 in aerul expirat,ce urmari poate avea acesta fapta si daca e bine sa cer recalcularea,multumesc (vezi toată discuția)